ПРОБЛЕМИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ПРИ РОМСКИТЕ ДЕЦА

         На кръгла маса в Елхово разискваха проблемите на образованието при ромските деца и възможностите за преодоляването им. Форумът се организира като част от дейностите по проект на община Елхово “Образование за всички – път към по-добро бъдеще”.

            На кръгла маса в Елхово разискваха проблемите на образованието при ромските деца и възможностите за преодоляването им. Форумът се организира като част от дейностите по проект на община Елхово “Образование за всички – път към по-добро бъдеще”. Проектът се финансира по  ОП “Развитие на човешките ресурси”  на МОН по програма “Създаване на благоприятна мултикултурна среда за практическо прилагане на интеркултурно образование и възпитание”.

В работата на срещата участваха г-н Христо Петев – председател на ПК по здравеопазване, социални дейности, образование, култура, спорт и вероизповедания към ОбС Елхово, кметовете на селата Бояново, Пчела, Маломирово, Гранитово, директорите на общинските основни училища и детски заведения, учители.

Присъстващите обсъдиха мотивацията на учителите за работа в мултикултурна среда, предимствата и недостатъците на работата с децата от етническите малцинства.В хода на дискусията за образованието на ромските деца се идентифицираха проблеми и набелязаха възможности за решаването им. Обсъдиха се предложения за подобряване на работата, които включват контакти с родителите на ромските деца, среща с родители на първокласници-роми преди началото на учебната година и др.

На заседанието на кръглата маса бяха връчени и сертификати на учителите, участници в обученията за работа в мултикултурна среда.

Проектът на община Елхово «Образование за всички път към по-добро бъдеще” цели да се създадат по-добри условия за интеркултурно образование, да се съдейства за повишаване на образователното ниво и успеваемост на ромските деца и ученици от учебните заведения в община Елхово. Предвидено е дейностите да се реализират в продължение на 12 месеца.