ИЗПЪЛНЯВАТ СЕ СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ ПРИОРИТЕТИ ОТ ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ЕЛХОВО

         Доклад за изпълнение на Програмата за реализация на Общинския план за развитие на община Елхово за 2008г. представи кметът на община Елхово Петър Киров пред общинските съветници.


 

Доклад за изпълнение на Програмата за реализация на Общинския план за развитие на община Елхово за 2008г. представи кметът на община Елхово Петър Киров пред общинските съветници. Документът е обсъден на заседание на Мониторинговата група и отразява  въздействието на програмата, като се използват индикатори за наблюдение и оценка, предложени са препоръки, които да  се имат предвид в бъдещите програмни документи. Постигнатите резултати са отразени в цифри и факти по стратегически приоритети.

Програмата за реализация на Общинския план за развитие е приета от ОбС през м. юли 2008г. В програмния документ са конкретизирани приоритетите и мерките за развитие, проектите, необходимите финансови ресурси и отговорните институции за тяхното изпълнение.

Съживяване, стабилизиране и развитие на конкурентноспособна икономика, изграждане на нова и подобряване на съществуващата инфраструктура, опазване на околната среда, подобряване качеството на живот на населението са само част от поставените цели. Реконструирани са над 3 000м водопроводи, изградена е нова канализация с дължина над 230м, изградени са два водостока. Ремонтирана е четвъртокласна пътна мрежа с дължина над 1 300м, благоустроена е улица в с. Малък манастир с дължина 800м. 2 000 кв.м. са асфалтовите кърпежи. Монтирани са 3 автоспирки.  Изградена е първа клетка на депото за твърди битови отпадъци, закупени са  сметопочистваща и сметоизвозваща  техника, въведена е система за разделно събиране на отпадъци и в селата на община Елхово. През отчетния период се поддържа и обогатява с нови видове билки био сертифициран разсадник и учебни полета в Елхово. Продукцията се пакетира под собствена марка “Тронка” на вътрешния и външния пазар. Подпомогнати са земеделски производители с изготвяне на осем проекта по Програмата за развитие на селските райони. Предоставени са близо 1 300 бизнес услуги на фирми и граждани от община Елхово. Над 200 души са преминали различни форми на обучение, близо 180 са преминали курсове за квалификация и преквалификация. Обучение за разработване на бизнес план са преминали 105 лица, 10 са одобрените проекти за стартиращ бизнес.Залесени са 596 дка ерозирани площи в горски фонд в землището на с. Лесово с акациеви насаждения.

Анализът от въздействието на Програмата за реализация на Общинския план за  развитие за 2008г., изготвен от Мониторинговата група показва, че през изминалата година в общината са  реализирани  дейности и проекти в социалната сфера, както и за съхраняване и обогатяване на културно-историческите традиции, спорта, туризма, регионалното сътрудничество. Организирани са тържества за честване на празници, събори и пленер. Реализирани са два проекта в партньорство с общини от Р Турция. Разработена е маркетингова стратегия за общината, изградени са две екопътеки, Туристически и Европейски информационни центрове. Реализирани са 8 проекта за осмисляне свободното време на учениците, проведени са редица спортни прояви. Над 200 са участниците в планинските походи, проведени са 22 екскурзии и др. Изградени са две нови детски площадки. Създаден е център за предоставяне на социални услуги, обслужени са хора с увреждания, в това число и деца в риск – 90. подобрена е материално-техническта база в учебните и детски заведения в обшина Елхово.

         Според доклада е необходимо да се предприемат  дейности за предоставяне на консултации и оказване на методическа помощ на земеделските производители. Да се повиши конкурентноспособността на местните фирми чрез въвеждане на нови технологии, стимулиране на частните стопани за разширяване на производството на биопродукти, закупуване на нова медицинска апаратура за увеличаване на броя на предлаганите медицински услуги е записано още в документ