ЗАСЕДАВА КОМИСИЯТА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ

        На заседание на комисията за образователна интеграция в Елхово представиха анализ от проведена анкета сред учителите в община Елхово. Комисията е сформирана по проект на община Елхово “Образование за всички – път към по-добро бъдеще”.

        На заседание на комисията за образователна интеграция в Елхово представиха анализ от проведена анкета сред учителите в община Елхово. Комисията е сформирана по проект на община Елхово “Образование за всички – път към по-добро бъдеще”. Проектът се финансира по  ОП “Развитие на човешките ресурси”  на МОН по програма “Създаване на благоприятна мултикултурна среда за практическо прилагане на интеркултурно образование и възпитание”.

            Заседанието се проведе в заседателната зала на община Елхово. Секретарят на община Елхово и ръководител на проекта г-жа Венета Димитрова представи резултатите от проведената по проекта анкета. В анкетата са се включили 46 учители, от които е потърсено мнение за степента на владеене на български език сред учениците от етническите малцинства, степен на мотивация за работа в мултикултурна среда, степен на усвояване на знанията от тези деца и степен на мотивация на учениците да посещават училище. В анкетните карти учителите са посочили и какви проблеми срещат при работата си в мултикултурна среда. Подобна анкета ще бъде направена и в края на проекта.

            На заседанието са представени и предстоящите дейности по проекта.

            В комисията за образователна интеграция участват учители, родители, община Елхово, Ромски независим съюз “Бъдеще”, НПО и институции. Тя се председателства от кмета на община Елхово г-н Петър Киров.

            Комисията следи за изпълнението на Общинската програма за изпълнение на Стратегията  за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства на МОН, събира данни за децата и учениците от малцинствените общности, следи за посещаемостта на учебните занятия и др. На съвместни заседания с членовете на екипа на проекта се извършва анализ на настъпилите промени, постъпват предложения за нови инициативи и др. Работата на комисията се ръководи от секретар, който  води и протоколите от заседанията, поддържа и базата данни.

            “Образование за всички-път към по-добро бъдеще” е проект на община Елхово на стойност 100 хил.лв., финансиран по  ОП “Развитие на човешките ресурси”  на МОН по програма “Създаване на благоприятна мултикултурна среда за практическо прилагане на интеркултурно образование и възпитание”. Проектът се изпълнява от м. октовмри 2008г. и ще продължи до края на 2009г.