ДА СЕ ЗАСИЛИ ПРЕВЕНЦИЯТА СРЕД НАЙ-МАЛКИТЕ

        Да се засили превенцията в основните училища чрез разяснителна работа в класовете от началната степен на обучение за правата и задълженията на детето, за неговите отговорности

Да се засили превенцията в основните училища чрез разяснителна работа в класовете от началната степен на обучение за правата и задълженията на детето, за неговите отговорности и за последиците от извършването на противообществени прояви си поставя за цел Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Елхово. Мярката е наложителна поради нарастването на броя на малолетните извършители и на малолетните носители на девиантно поведение, считат от Комисията.

Към 30.06.2009 г., местната комисия е разгледала 12 възпитателни дела В по-голямата част от тях престъпленията са извършени поради увлечение или лекомислие. Наложени са 34 възпитателни мерки спрямо 23 лица – 9 малолетни и 14 непълнолетни.

Няма случаи на повторно извършителство на противообществени прояви от малолетните и непълнолетните. Комисията е определила най-леката възпитателна мярка – предупреждение за прояви, които са еднократни, с ниска степен на обществена опасност. Една четвърт е делът на наложената мярка поставяне под възпитателен надзор на родителите, като целта е да се обвържат отговорностите на родителите и на детето за недопускане на повторни противообществени прояви. Друга мярка, която дава реален превъзпитателен ефект е задължаването на непълнолетния да извърши определена работа в полза на обществото. При налагане на възпитателната мярка се определя времето за извършване на конкретната работа, което не може да бъде повече от 40 часа. За изпълнението на мярката кметът на общината или кметството определя работата, която трябва да бъде извършена, начина и реда за извършване отчитайки възрастта, образованието и здравословното състояние на непълнолетния.

Отново водещи са кражбите на мобилни телефони, на дребни суми пари, на хранителни продукти, напитки и дрехи. Беше пресечена хулиганската проява на група от четирима непълнолетни в двора на основно училище в гр. Елхово. Друга група от непълнолетни лица беше извършила поредица от престъпления свързани с повреждане на чужди движими вещи. Има три случая на присвояване на чужда вещ, като на децата е разяснена съставомерността на деянието и неговите правни последици.

Четири обществени възпитатели са работили с 18 малолетни и непълнолетни лица. През новата учебна година може да бъде увеличен броят на възпитателите в помощ на родителите или на лицата, които ги заместват, баба, дядо, роднини, за поправянето и превъзпитаването на малолетните и непълнолетни правонарушители.