ПРОВЕЖДАТ СРЕЩИ И ОБУЧЕНИЯ ПО ЛИДЕР

        В община Елхово продължават дейностите по изпълнение на проект„Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативна група на територията на Община Елхово”

В община Елхово продължават дейностите по изпълнение на проект„Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативна група на територията на Община Елхово”, по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013, под-мярка 431-2.    Проведени са информационни срещи в населените места от община Елхово, провеждат се заседания на работни групи  и обучения, предназначени за екипа на потенциалната местна инициативна група.

Информационни срещи във връзка с подхода ЛИДЕР и прилагането му в България се проведоха  и в селата Жребино, Борисово, Стройно Раздел, Лалково и Г.Дервент.

            За местните хора представлява интерес  информацията, представена от г-жа Мария Димитрова – експерт модератор, за същността и основните принципи на подхода ЛИДЕР. По време на срещите се поставят редица въпроси, свързани с участието на местните хора в процеса на разработване на Стратегията за местно развитие и учредяването на Местна инициативна група на територията на Община Елхово.

            По проекта са сформирани 6 работни групи. Заседанията им  имат за цел, в зависимост от спецификата на самата група и характеристиките на региона да определят конкретните нужди, проблеми и възможности за развитието на Общината и потенциалната Местна инициативна група. На база на направените анализи и работата на всяка една от групите ще се изготви и предложи проект на Стратегия за местно развитие. Този проект ще се подложи на обществено обсъждане и като краен резултат ще се приеме Стратегия за местно развитие. С всяка една от сформираните работните групи в различни  сфери на социално-икономическия живот,  ще се проведат по три заседания. Работна група  „Инфраструктура и околна среда”, фокусира работата си по основни проблеми, свързани с населените места на територията на  потенциалната МИГ в Община Елхово, междуселищната транспортна инфраструктура, инфраструктурата в полза на бизнеса, както и опазването на околната среда. В заседанието на работна група „Малък и среден бизнес” участваха активни бизнес предприемачи, земеделски производители  и търговци на територията на потенциалната МИГ. Те направиха обща оценка на икономическото развитие и инвестиционната активност в Община Елхово и посочиха някои от основните проблеми, свързани с производството на селскостопанска продукция и неината преработка. Обсъди се и липсата на организации, които да работят в подкрепа на местния бизнеса.

Проведени са две обучения, предназначени за екипа на потенциалната местна инициативна група. Обучението се проведе от г-жа Снежана Костадинова – председател на постоянна комисия по Ос 4 ЛИДЕР на Комитета за наблюдение на Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. В рамките на обученията, участниците са запознати с целите, елементите и същността на подхода ЛИДЕР и прилагането му в България, както и с процеса на създаване на МИГ,  органите и механизмите за нейното управление и изискванията към съдържанието и процеса на разработване и прилагане на Стратегията за местно развитие.

В четири модула премина първото от поредицата тридневни обучения, в което участваха 15 представители на младежката общност на Община Елхово.  Лектора на обучението г-жа Марийка Георгиева представи: „Общ преглед на Селскостопанската политика на ЕС и Програмата за развитие на селските райони”; „Подход ЛИДЕР – история и характеристики, местни инициативни групи”; „Механизми и методи за стратегическо планиране”; „Стратегия за местно развитие и как местните общности ще бъдат ангажирани в процеса”.