ОБЩИНА ЕЛХОВО ЩЕ ОПЕРИРА ДЕПОТО В С.ДОБРИЧ

         Да бъде създадено звено към местната дейност “Чистота”, което ще отговаря за експлоатацията на Депото за неопасни отпадъци на общините Елхово и Болярово решиха общинските съветници в Елхово на редовното си заседание през месец октомври.

         Да бъде създадено звено към местната дейност “Чистота”, което ще отговаря за експлоатацията на Депото за неопасни отпадъци на общините Елхово и Болярово решиха общинските съветници в Елхово на редовното си заседание през месец октомври. Въпросът за експлоатацията на Депото внесе отново за разглеждане кметът на община Елхово г-н Петър Киров, след като съветниците не взеха решение за начина на експлоатация на Депото през м. юни.

Четири варианта за експлоатация на “Депо за неопасни отпадъци на общините Елхово и Болярово” обсъждаха общинските съветници. Депото да бъде експлоатирано от община Елхово като се създаде общинско предприятие като второстепенен разпоредител с общински средства, което да осъществява дейност по управление, изграждане, поддържане, ремонт и реконструкция на Депото, да се проведе обществена поръчка по Закона за обществените поръчки за избор на оператор на Депото, откриване на процедура по Закона за концесиите за извършването на услуга: Експлоатация на Депо за неопасни отпадъци от общините Елхово и Болярово за срок до 20 години или създаване на звено към местната дейност “Чистота” към община Елхово са възможностите, които предложи г-н Киров. След сериозни разисквания съветниците се обединиха около варианта общината сама да експлоатира Депото чрез създадено звено към местната дейност “Чистота”.

Законът за управление на отпадъците предвижда общините, които ползват общо Депо да учредят регионално сдружение с цел управление на отпадъците на регионален принцип. В тази връзка г-н Киров предложи на вниманието на общинските съветници и докладна записка за определяне на представители от община Елхово за участие в преговори и изготвяне на Споразумение между двете общини. В комисията са включени кметът на община Елхово г-н Петър Киров, зам.-кметът г-жа Пепа Кючукова, членовете на постоянната комисия по ТСУ към ОбС и служители на обшина Елхово. Общински съвет Елхово упълномощи г-н Киров да подпише споразумението с община Болярово.