СЪЗДАВАНЕ НА БЛАГОПРИЯТНА МУЛТИКУЛТУРНА СРЕДА И УСЛОВИЯ ЗА ПО-ДОБРО ОБРАЗОВАНИЕ

        Поредица от разнообразни дейности организира община Елхово за учениците и децата от общинските училища и детски заведения. Дейностите имат за цел да се създаде благоприятна мултикултурна среда и по-добри условия за интеркултурно образование.

         

        Поредица от разнообразни дейности организира община Елхово за учениците и децата от общинските училища и детски заведения. Дейностите имат за цел да се създаде благоприятна мултикултурна среда и по-добри условия за интеркултурно образование. Мероприятията са по проект на община Елхово «Образование за всички – път към по-добро бъдеще”, финансиран  по ОП “Развитие на човешките ресурси”  на МОМН по схема за безвъзмездна финансова помощ “Създаване на благоприятна мултикултурна среда за практическо прилагане на интеркултурно образование и възпитание”.

            В рамките на 8 месеца  в 16 групи в ОУ”Св.св.Кирил и Методий” и ОУ”Св. П. Хилендарски” са обхванати над 270 ученика.Те получават допълнителни образователни услуги по български език и литература и информационни технологии.Над  50 ученика се занимаваха допълнително в училищата в селата Бояново и Гранитово В групите участват ученици от ромски произход от ² до V²²² клас. За пътуващите ученици от селата Изгрев, Пчела, Маломирово, Трънково и Кирилово е осигурен транспорт.

В подготвителните групи в ОУ”Св. П. Хилендарски” в Елхово, ЦДГ “Надежда” в Елхово и в селата Маломирово, Бояново, Лесово и Гранитово са проведени часове за индивидуална работа с деца от ромски произход, не владеещи добре български език.

Обучени са 60 педагози за работа в мултикултурна среда, които успешно обучават учениците и децата.

По проекта са закупени материали и оборудване за подобряване  средата и създаване на съвременни условия за развитие  потенциала на всяко дете и ученик.Проведени са две кръгли маси на тема “Проблеми на образованието при ромските деца и възможности за преодоляването им”.Създадена е  Комисия за образователна интеграция в община Елхово с широко представителство на учители, родители, представители на ромската общност.  Проведените Седмици на толерантността дадоха възможност за изява на децата от различните етноси да представят своята култура, взаимно да опознаят културите си, както и да творят и се забавляват заедно. Организирани са еднодневни екскурзии до Котел, Жеравна, Сливен, Бургас  и Шипка за опознаване на историческото минало и разнообразието в природата.Проведени са родителски срещи за мотивиране на родителите за позитивно отношение към образованието на собствените им деца.

Проектът на община  Елхово е на стойност 99 994 лв. Изпълнява се в партньорство с Фондация ЕКИП. Ръководството на общината  цели да мотивира, насочи и координира усилията на училищните ръководства и педагогически съвети, училищните настоятелства, родителите, местната власт и гражданското общество за създаване на по-добри условия за интеркултурно образование, да съдейства за повишаване на образователното ниво и успеваемост на ромските деца и ученици от учебните заведения в община Елхово, да генерира положителни резултати и практики на толерантност и междукултурно взаимодействие сред общности от различен етнос на местно ниво. Дейностите се реализират в продължение на 15 месеца и приключват  през месец ноември 2009г.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от община Елхово и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.