В ЕЛХОВО ОБУЧАВАТ 30 ЛИЦА ЗА „ДОМАШНИ ПОМОЩНИЦИ“

          До 11.12.2009г. продължава обучението на лицата, които ще предоставят социалната услуга „Домашен помощник“ в Елхово. Обучението е част от дейностите по проект  на Сдружение“Партньори за европейско развитие – град Елхово”

До 11.12.2009г. продължава обучението на лицата, които ще предоставят социалната услуга „Домашен помощник“ в Елхово. Обучението е част от дейностите по проект  на Сдружение“Партньори за европейско развитие – град Елхово” по ОП “Развитие на човешките ресурси” Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001/5.2-01 Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора – дейности „Социален асистент” и „Домашен помощник” – фаза 2.

В рамките на 37-дни домашните помощници ще бъдат обучени в десет основни модула, сред които методи и техники на социалната работа, договаряне на социални услуги, социална медицина, социална педиатрия, социална работа в семействата, основи на рехабилитацията, социална герантогика и др. За обучителна организация по проекта е избрана ТО на НТС Ямбол. След приключване на темите, обучаваните лица ще положат окончателен тест и ще получат сертификат за придобиване на знания и умения по дейността „Домашен помощник“.

Проектът на Сдружение “Партньори за европейско развитие” е насочен към лица над 18 годишна възраст с различни видове трайни увреждания и самотноживеещи стари хора, чиито ограничения от здравословен характер ги поставят в изолация и невъзможност сами да организират бита си и да поддържат хигиената в дома си. Обучените 30 помощника ще се грижат за 40 лица от гр. Елхово и населените места на община Елхово.

 

“Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от сдружение с нестопанска цел «Партньори за Европейско развитие – град Елхово» и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.”