ПРОГРАМА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА ПРИЕХА В ЕЛХОВО

span style=“FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ‘Times New Roman’; mso-fareast-font-family: ‘Times New Roman’; mso-ansi-language: BG; mso-fareast-language: BG; mso-bidi-language: AR-SA“>                    Опазване и съхранение на богатото биологично разнообразие в община Елхово и устойчиво управлението на природните ресурси е стратегическата цел

Опазване и съхранение на богатото биологично разнообразие в община Елхово и устойчиво управлението на природните ресурси е стратегическата цел, която си поставя община Елхово с Програмата за опазване на околната среда. Документът е приет от Общински съвет Елхово по предложение на кмета на община Елхово Петър Киров.

Необходимостта от подобен стратегически документ, който засяга компонентите на околната среда, не съществува само заради законовата си форма, а е нужен за да се подобри качеството на живот, да се планират действията във връзка с опазването на околната среда, да се формулират приоритетите за дадена територия и конкретните проблеми, обоснова предложението си кметът г-н Киров.         

Програмата цели още да идентифицира и анализира проблемите в областта на околната среда на територията на общината, да установи причините и да предложи решения и действия за тяхното преодоляване, да открои приоритетите в разглежданата област, да използва разумно природните дадености на територията на общината за развитие на икономически потенциал, да аргументира проектите на общината, които тя ще предложи за финансиране.

Анализ на състоянието на въздух, води, почви, отпадъци, гори, селско сторанство, природни забележителности, защитени територии, защитени зони па НАТУРА 2000, икономически фактори и др. съдържа още програмата.   

Сред силните страни в анализа са посочени  съхранена природа и добри общи екологични показатели, наличие на достатъчно водни ресурси, чисти почви, богато и добре запазено биологично разнообразие, голям относителен дял на територии от Натура 2000, наличие на добре запазени, широколистни стари  гори и др. Недостатъчно ефективна система за управление на отпадъците, голям брой нереглементирани сметища на територията на общината, високо потребление на енергия в бита са слабите страни за района. В Програмата са определени приоритетните области на действие в периода до 2013г.

Контролът върху изпълненението на Общинската програма за опазване на околната среда се извършва от Общинския съвет на община Елхово. Кметът на общината има ангажимент да представя пред общинския съвет и РИОСВ всяка година отчет за изпълнението на програмата за околна среда.