БУДИТЕЛИТЕ В МОЯ РОДЕН КРАЙ

          Кръгла маса на тема “Будителите в моя роден край” се проведе в Елхово.


 

            Кръгла маса на тема “Будителите в моя роден край” се проведе в Елхово. Мероприятието е част от дейностите по проект на Общински детски комплекс Елхово “След училище – към правилния избор”, по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2007-2013”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз, приоритетна ос: 4 “Да направим училището привлекателно за младите хора”.

            В мероприятието, посветено на  народните будители участваха 50 ученика от двете гимназии в града. Срещата откри г-жа Дянка Андонова, ръководител на проекта, която запозна присъстващите с проекта   и Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2007-2013”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Г-н Георги Янев, преподавател по история в ПГ”Ст. Караджа” представи пред учениците народните будители от национална величина. Познаването на личности от родния край възпитава у нас национална гордост, изгражда родовата ни памет, подчерта г-н Янев. Той представи ученичката Мария Костова, която с помощта на специалист от Етнографско-археологически музей Елхово и IT специалист изготви мултимедийна презентация, посветена на темата.

            В презентацията, в  два модула, са представени живота и дейността на  народните будители от национален мащаб и будителите от Елховския край. Учениците се запознаха с първите учители в Елхово, първите издатели на вестник “Пробуждане”, организаторите на таен революционен комитет и др. Представената презентация е практическо помагало в помощ на учителите във възпитателната им работа.

            За работата си в кръглата маса участниците получиха почерпка, тефтер, химикал, значка и тениска.

“Настоящият документ е създаден с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Общински детски комплекс Елхово носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ,  и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или МОМН.”