КРАЧКА НАПРЕД В ИНТЕГРАЦИЯТА НА РОМСКИТЕ ДЕЦА

Крачка напред в интеграцията на ромските деца отчетоха в община Елхово на заключителната пресконференция по проект “Образование за всички – път към по-добро бъдеще”.

            Крачка напред в интеграцията на ромските деца отчетоха в община Елхово на заключителната пресконференция по проект “Образование за всички – път към по-добро бъдеще”. Реализираните разнообразни дейности за учениците и децата от общинските училища и детски заведения спомогнаха да се създаде благоприятна мултикултурна среда и по-добри условия за интеркултурно образование, отчетоха още на пресконференцията.

            В пресконференцията участваха г-н Христо Петев – председател на ПК по образование, култура, спорт, куртура и вероизповедание към ОбС Елхово, кметове на населени места, учители, ръководители на групи по проекта, служители на общинска администрация.

            Кметът на община Елхово г-н Петър Киров откри пресконференцията и приветства участниците в срещата. Като благодари на всички за оказаната съпричастност при реализацията на дейностите, той увери присъстващите, че община Елхово ще продължава да търси възможности за финансиране на нови инициативи за по-нататъшната интеграция на ромските деца.

            г-жа Венета Димитрова – ръководител на проекта представи резултатите от дейностите и благодари на участниците и на партньорите.

            Мултимедийна презентация за целите и всяка реализирана дейност представи Даниела Никова – член на екипа на проекта.

В рамките на 8 месеца  в 16 групи в ОУ”Св.св.Кирил и Методий” и ОУ”Св. П. Хилендарски” са обхванати над 270 ученика.Те получиха по близо 1000 часа допълнителни образователни услуги по български език и литература и информационни технологии. Над  50 ученика се занимаваха допълнително в училищата в селата Бояново и Гранитово В групите участват ученици от ромски произход от ² до V²²² клас. За пътуващите ученици от селата Изгрев, Пчела, Маломирово, Трънково и Кирилово е осигурен транспорт.

Над 1200 часа индивидуална работа са проведени в подготвителните групи в ОУ”Св. П. Хилендарски” в Елхово, ЦДГ “Надежда” в Елхово и в селата Маломирово, Бояново, Лесово и Гранитово с деца от ромски произход, не владеещи добре български език.

Обучени са 60 педагози за работа в мултикултурна среда, които успешно обучават учениците и децата.

По проекта са закупени материали и оборудване за подобряване  средата и създаване на съвременни условия за развитие  потенциала на всяко дете и ученик.Проведени са две кръгли маси на тема “Проблеми на образованието при ромските деца и възможности за преодоляването им”.Създадена е  Комисия за образователна интеграция в община Елхово с широко представителство на учители, родители, представители на ромската общност.  Проведените Седмици на толерантността дадоха възможност за изява на децата от различните етноси да представят своята култура, взаимно да опознаят културите си, както и да творят и се забавляват заедно. Над 600 деца са включени в организираните еднодневни екскурзии до Котел, Жеравна, Сливен, Бургас  и Шипка за опознаване на историческото минало и разнообразието в природата.Проведени са родителски срещи за мотивиране на родителите за позитивно отношение към образованието на собствените им деца.

Проектът на община Елхово «Образование за всички – път към по-добро бъдеще” е финансиран  по ОП “Развитие на човешките ресурси”  на МОМН по схема за безвъзмездна финансова помощ “Създаване на благоприятна мултикултурна среда за практическо прилагане на интеркултурно образование и възпитание”. Проектът е на стойност 99 994 лв. , реализира се в продължение на 15 месеца в партньорство с Фондация ЕКИП.