„ДЕН НА КМЕТА“ В ЕЛХОВО

         Традицията,  да се организира ежемесечно на „Ден на кмета” в община Елхово, продължава и през 2008 година.  На първата среща кметове и кметски наместници по места се запознаха с произтичащите за тях задължения от закони и вътрешни нормативни актове.

            Традицията,  да се организира ежемесечно на „Ден на кмета” в община Елхово, продължава и през 2008 година.  На първата среща кметове и кметски наместници по места се запознаха с произтичащите за тях задължения от закони и вътрешни нормативни актове.

            Със задачите по програмите за заетост запозна кметовете зам. кметът на община Елхово Пепа Кючукова. Задължение на кметовете  е изготвянето на  график по обекти и работно време на лицата, включени в НП “ОСПОЗ”. Те водят и присъствената форма за явяване или неявяване на работа. Лицата-обект на месечно социално подпомагане се включват в програми за благоустрояване и хигиенизиране на населените места за не по-малко от 5 дни. При отказ от тяхна страна се прекратява месечната им помощ.

            Действащата в община Елхово Система за финансово управление и контрол представи на кметовете финансовият контрольо Светла Иванова. Вниманието на аудиторията бе насочено към реда за извършване на разходи. Първата стъпка е подаване на заявка за поемане на задължение, подписана от секретаря на общината за административни разходи и от началника на отдел ТСУС за строителни дейности. Едва след одобряване на разхода от кмета на община Елхово се пристъпва към извършване на разход.

            Правомощията на кметовете относно нотариалните удостоверявания, произтичащи от новия ГПК, който влиза в сила от 01.03.2008г. представи на кметовете адв. Чиликов. Кога могат да се извършват нотариални заверки, кой може да извършва ноталиабни удостоверявания, къде, кои документи може и кои няма право да заверява бяха основните въпроси, с които се запознаха кметовете и кметски наместници.

            Новите  моменти и срокове  по събиране на местни данъци и такси представи Ташка Челебиева – началник отдел “Местни данъци и такси”. За 2008г. размера на местните данъци и такси се определя от ОбС. От 2008г. патентният данък се плаща в общината, на територията на която се намира обектът. Лицата, които се облагат с патентен данък подават декларация в общината до 30.04.08г. Променени са и сроковете за плащане на данък върху недвижимите имоти и върху превозните средства, каза още г-жа Челебиева.

            Отговорностите на кметовете и кметски наместници по организацията и добива на дърва за огрев от общински горски фонд, произтичащи от заповед на кмета на общината г-н Петър  Киров, представи Атанас Зотов – мл. експерт “Общински горски фонд”.  Списъци за разпределяне на дървата за горене за местното население по брой домакинства, които са жители на селото и живеят в селото ще изготвят кметовете. Те ще приемат добитите дърва съвместно с представители на Държавно лесничейство и общинския лесничей и ще съставят приемателен протокол, каза още г-н Зотов.

Срещата завърши с обсъждане на текущите задачи, които стоят на вниманието на кметовете и кметските наместници.