КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ЕЛХОВО СЕ СРЕЩНА С ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА ЕЛХОВО

Приключиха срещите на кмета на община Елхово Петър Киров с жителите в селата от община Елхово. Общите събрания се провеждат за втори път през тази година, като отговор на ангажимента му за открито управление.

Приключиха срещите на кмета на община Елхово Петър Киров с жителите в селата от община Елхово. Общите събрания се провеждат за втори път през тази година, като отговор на ангажимента му за открито управление.

            Общите събрания се организират по предварителен график със съдействието на кметовете и кметските наместници по населени места.  На срещите г-н Киров представя отчета за втората година от управлението от мандат 2007 – 2011, разговаря с хората за процедурата по съставяне на проекто-бюджета на община Елхово за 2010г. и разбира се изслушва техните предложения и молби.

Два пъти в годината кметът на община Елхово се среща с жителите на населените места от общината на организирани общи събрания. Първите срещи през тази година преминаха  през месец април и на тях г-н Киров пое ангажименти за разрешаване на редица проблеми по селата. В края на годината Кметът се отчите пред хората за извършеното през годината. Целта на тези срещи е не да си говорим за политика, а да намерим формулата, начина за решаване на конкретните проблеми на жителите на селата, да разбера какви са нуждите им и на тази база да вземем съответните мерки за решаването на техните проблеми – казва г-н Киров. Кметът на община Елхово представи приоритетните си области на действие и обективното състояние на общината към края на 2009г.  подкрепени с факти, цифри, аспекти от работата на кмета и администрацията. Присъстващите се  запознаха с най-значимите строително-ремонтни работи в града и по селата, предоставените социални услуги, реализираните проекти, извършените административни услуги и др.

Необходимо е хората да проявяват инициатива и да представят своите предложения за бюджет 2010г. за да участват реално в местното самоуправление – апелира г-н Киров към хората и разяснява как се формира общинския бюджет, какви са правомощията на кмета и на общинския съвет. В ход е процедурата по съставяне на проекто-бюджета и събирането на предложения от второстепенните разпоредители с бюджетни кредити, кметове и кметски наместници по населените места и граждани. Постъпилите предложения ще бъдат обсъдени внимателно и  в списъка за капиталови разходи и ремонтни дейности ще бъдат включени обекти, които се ползват от всички жители на селата.

По време на събранията се дискутират и специфични за населените места проблеми, транспортната схема на общината, уличното осветление, покритието на мобилните оператори, размерът на местните давъци и такси и начинът на формирането им, здравното обслужване и др. В същото време хората са благодарни за вниманието, с което се отнася кметът към техните проблеми и констатират, че са малко възможностите за такива срещи.