ВПИСВАТ В РЕГИСТЪР СГРАДИТЕ В РЕЖИМ НА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ

        В община Елхово започват процедура по регистрация на сгради в режим на етажна собственост. Създаването и поддържането на публичен регистър за сградите в режим на етажна собственост е задължение на общините, нормативно обосновано в Закона за управление на етажната собственост.

          В община Елхово започват процедура по регистрация на сгради в режим на етажна собственост. Създаването и поддържането на публичен регистър за сградите в режим на етажна собственост е задължение на общините, нормативно обосновано в Закона за управление на етажната собственост.

            В съответствие със законовите разпоредби собствениците на обекти в сгради в режим на етажна собственост, свикват общи събрания на собствениците. На събранията се избират Управителен съвет /Управител/, Контролен съвет (Контрольор). Ако собствениците желаят да получават финансиране от Фонд “Енергийна ефективност” могат  да учредят и регистрират Сдружение на собствениците. Освен това Сдруженията ще могат да получават пряка субсидия за саниране на жилищата по структурните фондове. Общото събрание  взема решение за определяне формата на управление и управителните органи, за приемане на правилник за вътрешния ред на етажната собственост, съгласно примерния правилник утвърден от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и за създаване книга на собствениците по утвърдения образец от МРРБ.

В 14-дневен срок от свикването на общи събрания на собствениците или учредяването на Сдружения на собствениците, председателя на управителния съвет или управителя на етажната собственост трябва да подадат заявление по чл.5, ал.1 от Наредбата за вписване в публичния регистър на сградите в режим на етажна собственост в Информационния център на Община Елхово. Председателят на управителния съвет или управителя на етажната собственост отговарят за вписването в публичния регистър като при неизпълние на своите задължения, се наказват с глоба от 100 до 500 лв.

Ново задължение е във всяка сграда в режим на собственост да се води книга на собстевниците, в която се впшсват имената на собственика, на членовете на домакенството му, както и на обитателите, данни за имота и откога се обитава. Животните, отглеждани в етажната собственост, задължително се регистрират в книгата на собствениците.За всяко животно, което се извежда на разходка, се плащат консумативни разходи като за един обитател.

Съгласно закона за собствеността, етажна собственост възниква, когато етажи или части от етажи, заедно с придадените към тях помещения в тавана или зимника, принадлежат на отделни собственици – държавата, общините и други юридически или физически лица. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята върху, която е построена сградата, дворът, стълбите, площадките, покривите, асансьорите, водосточните тръби и всичко друго, което по предназначение или по естеството си служи за общо ползване.

Поради факта, че в предвиденият 6 месечен срок от влизането в сила на Закона за управление на етажната собственост няма подадени заявления за регистрация на сградите и входовете в режим на етажна собственост в община Елхово, общинска администрация апелира към гражданите да организират провеждането на общи събрания и да определят управителни органи в сградите в режим на етажна собственост  и  да представят своите заявления в Информационния център на Община Елхово.