ОБСЪДИХА ПРОЕКТА ЗА БЮДЖЕТ НА ЕЛХОВО ЗА 2010 ГОДИНА

         В залата на община Елхово публично обсъдиха проекта за бюджет на община Елхово за 2010 година. В срещата участваха кметът на община Елхово г-н Петър Киров,

          В залата на община Елхово публично обсъдиха проекта за бюджет на община Елхово за 2010 година. В срещата участваха кмета на община Елхово г-н Петър Киров, председателят на ОбС Елхово г-н Стоян Овчаров, кметовете на населени места, кметски наместници, ръководители на бюджетни звена на второстепенна издръжка, общински съветници, служители на общинска администрация, граждани.

Кметът на община Елхово г-н Киров представи подробно проекта за сборен бюджет на общината за 2010 година. Проектът е съставен въз основа на постъпили предложения, подчерта г-н Киров.

Сформираната комисия за подготовка на проекта на сборния бюджет на община Елхово за 2010г. е съставила документа на база получените предложения. Традиция е в община Елхово списъка с ремонтните работи и закупуването на ДМА да се изготвя въз основа на постъпилите предложения. Кметовете и кметските наместници, след обсъждане с населението, представят предложенията си. По този начин практически публичното обсъждане се извършва още в идейна фаза. Всички кметове, кметски наместници и  ръководители на бюджетни звена представиха потребностите си от инвестиционни разходи за 2010 година. Свои предложения, мнения и препоръки представиха и гражданите в поставените за тази цел кутии и  във форума на сайта на община Елхово.

Според Закона за държавния бюджет за община Елхово са предвидени 5 266 058лв. Средствата са с 80 000лв. повече от предоставените през 2009г., тъй като общината не получи предвидения резерв от 10%. За капиталови разходи от държавния бюджет в Елхово ще получат 130 000лв., които са половината от целевата субсидия от миналата година. Близо 190 000 лева през настоящата година ще бъдат усвоени за основен ремонт на общински пътища, а за зимно поддържане и снегопочистване на четвъртокласната пътна мрежа са предвидени 53 400 лева. Завишението е минимално в сравнение с изтеклата година. Над 1 млн лв. възлиза общата изравнителна субсидия за местните дейности. През 2009 година постъпленията за същата дейност са били в размер на 570 000 лв. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности е 3 846 100лв. В сравнение с предоставените през 2009 г. средствата са с близо 90 000лв. повече.

В сборния бюджет на община Елхово ще бъдат разпределени още преходния остатък и очакваните местни приходи.

            Обсъжда се възможността да бъде довършена подмяна на водопроводната мрежа по ул. “Ал. Стамболийски” до ул. “Ж. Петков”. През изминалата година по проект на ПУДООС беше реконструирана  една частот улицата. С включването на този обект ръководството на община Елхово ще завърши цялостната реконструкция на ул. “Ал. Стамболийски” и ще търси възможности да се извърши преасфалтиране на улицата. Окончателно оформане на улицата ще придадат и изкуствените неравности тип “кабари” за ограничаване скоростта на движение на превозните средства.

Предвижда се реконструкция и изграждане на улично осветление в междублоковите пространства в град Елхово. Неотложна е подмяната на тротоари и асфалтиране по ул. “Хан Крум”, след като през изминалата година по настояване на кмета на община Елхово Петър Киров бе подменен водопровода.

В проекта за бюджет са предвидени средства за работни проекти и за оборотни средства по проекти, тъй като практиката показа, че процедурата по финансирането на проектите е тромава и средствата не се получават своевременно а дейностите трябва да се извършват по график.

Ремонтите по населени през 2010 година ще бъдат по-малко в сравнение с изминалата. Предвиждат се дейности в интерес на цялото население като ремонт на селски чешми, здравни служби, чакълиране на улици, закупуване на оборудване за клубове на пенсионера и др.

Ще се разшири обхвата на “домашния социален патронаж”. През тази година ще бъдат обхванати още две населени места. Идеята на общинското ръководство е постепенно услугата да се предоставя на нуждаещи се граждани от цялата община.