ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ЕЛХОВО

         Поднасяне на венци и спортен празник организира община Елхово по повод 132   годишнина от освобождението на Елхово  от турска власт.

          

          Поднасяне на венци и спортен празник организира община Елхово по повод 132   годишнина от освобождението на Елхово  от турска власт.

Тържеството, посветено на паметната дата се състоя на мястото, където елховлии са посрещнали освободителите си. Историята разказва, че Къзълагач Йениджеси /името на Елхово от онези времена / е завладян от Тимурташ бей близо две десетилетия  преди тогавашната столица Търново.

            Борбата против поробителите  за елховлии намерила израз предимно в хайдушкото движение. Народната памет е запазила спомена за народните закрилници в имена на местности – Хайдутлу баир, Хайдут бунар, Хайдушко гробище, Хайдушко кладенче, Хайдушки манастир и др.Съществуват множество предания и легенди за подвизите на хайдутите. С подчертана любов и признателност населението от Елховския край  споменава името на превърналия се в легенда Индже войвода.

            През пролетта на 1877 година Русия обявила война на Османската империя. Героични опълченци от Елховския край вписват имената си в историята. Когато през лятото на 1877г. войските  на  генерал Гурко достигнали до Стара загора, елховският край бил подложен на разорение от отстъпващите османски войски

            След освобождението на Одрин на 20.01.1878г. кавалерийски части и българи опълченци настъпили по долината на р.Тунджа. На 21 януари 1878 година една кавалерийска част освободила град Елхово.

В знак на своята признателност, венци пред паметника на руските освободители поднесоха Кметът на община Елхово, Общински съвет, политически партии и иорганизации, училища и сдружения.

            В чест на празника се проведе и междуучилищно състезание “Бързи, смели, сръчни”. Състезанието, включено в програмата за празника, е част от дейностите по проект на Общински детски комплекс «След училище – към правилния избор».  Състезанието се проведе във  физкултурния салон на ОУ”Св. П. Хилендарски”, партньор на ОбДК.          

В двубоя участваха отбори от по 12 участника и три резерви от  III IV класове на двете основни училища в града. Учениците се състезаваха в 6 игрови ситуации– «събори кеглите», «садя и вадя картофи», «слалом с топка», «носене на топки», «прескочи и подскочи» и «дърпане на въже». Жури в състав г-н Бординяшки, г-н Ханджиев и председател зам. кмета на община Елхово Христо Христов оценя състезателите. Мероприятието уважиха преподаватели  и много фенове на състезателите Много емоции преживя публиката, предварително подготвена с трансперанти. След оспорвана надпревара двата отбора си поделиха първото място. Отборите получиха за представянето си купи. Всички участници в състезанието получиха грамоти и награди, осигурени по проекта – топка, гимнастически обръч, тениска, значка и шапка. Наградите връчи зам. кмета на община Елхово – г-н Христо Христов, който поздрави участниците в състезанието, приветства ги за показаните спортни умения и им пожела здраве и много спортни успехи.