„ОБЩИНСКИ КЛУБ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ-ЕЛХОВО“ ОТЧЕТЕ ДЕЙНОСТТА СИ

         “Общински клуб на хората с увреждания – Елхово”  проведе отчетно събрание за дейността си.  Михо Михов е  новият председседател на сдружението. На събранието присъстваха Кръстина Атанасова – координатор РОИ от Ямбол, Галина Господинова – ръководител служба “Социални дейности” в община Елхово, приятели.

             “Общински клуб на хората с увреждания – Елхово”  проведе отчетно събрание за дейността си.  Михо Михов е  новият председседател на сдружението. На събранието присъстваха Кръстина Атанасова – координатор РОИ от Ямбол, Галина Господинова – ръководител служба “Социални дейности” в община Елхово, приятели.

            Обстоен  и обективен доклад представи на членовете на Сдружението неговия председател Димитър Йонков. Клубът е учреден през 2005 година от 39 представители на хората с увреждания. За трите години членският състав на сдружението е нараснал над 10 пъти. Сега членовете на Клуба наброяват 438 души. Членовете са на различна възраст, имат различно образование и професии , изповядват различни религии.  За периода в дружеството са членували и от 3 до 6 деца. Управителният съвет, който е в състав от 7 души, е провел 38 заседания. Разглеждани са въпроси от различен характер. Организационната и финансова дейност, честване на бележити дати и годишнини, разпределение на дарения и други важни въпроси са занимавали ръководството.

Членовете на дружеството се гордеят с реализиран проект – “Създаване на условия за преодоляване на социалната изолация на хората с увреждания” осъществен с финансовата подкрепа на Фондация “Лале” и партньорството на община Елхово. Клубът се сдоби с компютърна конфигурация и достъп до интернет, а членовете му проведоха редица полезни срещи – с  психолог, рехабилитатор, лекар кардиолог, компютърни специалисти. Широкото медийно отразяване на проекта значително повиши самочувствието на хората с увреждания и спомогна да се чувстват равностойни членове на обществото.

При добра организация и висока посещаемост преминават организираните празници. Традиционно се отбелязват 8 март, Коледа и нова година, международния ден на хората с увреждания , бабин ден и др. Дълго време ще се помнят изложбата от саморъчно изработени предмети, плетиво и шевици, концертът с участие на де;ата от балетната школа и групата за автентични игрици “Пумпалчета” към ОбДК, групата за стари градски песни и фолклорния състав към читалище “Развитие”, момичетата от “Защитено жилище”. За осъществяването на тържествата Клубът е спонсориран от различни фирми в града, на които хората с увреждания изказват сърдечната си благодарност.

Много дарения от различни организации са получили хората с увреждания. УС счита, че са разпределяни справедливо.

Ръководството оценя като недостатъчни контактите си с децата с увреждания от града и населените места на общината. Необходимо е да се подобри и финансовата отчетност на дружеството.

Добрите постигнати резултати са следствие от работата на УС и ангажираността и съдействието от страна на общинското ръководство, считат хората с увреждания в града. Общината е предоставила подходяща база за клуб, отопление и телефон. По НП “ОСПОЗ” вече за втора година се осигурява работно място за член на Клуба като  социоконсултант. Създават се условия за достъп на хората с увреждания. На значителна част кръстовищата в града са изработени “скосени” тротоари, през 2008г.  ще бъдат поставени и рампи за достъп до обществени сгради.

Събранието избра нов УС. Негов председател за следващите три години е Михо Михов.

“Общински клуб на хората с увреждания” прие и основни насоки за работата си през 2008г. Сред набелязаните дейности са сътрудничество с различни институции, организиране на консултации с адвокат по правни въпроси, разясняване на възможностите за медицинска и социална рехабилитация, срещи и контакти със сродни организации от други общини, отстояване правото на труд и др.