ПРИЕХА БЮДЖЕТ 2010

През 2010г. в сборния бюджет на община Елхово са разпределени предоставените със Закона за държавния бюджет 5 266 058лв. От външни източници по проекти и програми се очакват над 15млн.лв.

През 2010г. в сборния бюджет на община Елхово са разпределени предоставените със Закона за държавния бюджет 5 266 058лв. От външни източници по проекти и програми се очакват над 15млн.лв.

С незначителни промени, общинските съветници в Елхово приеха предложения от кмета г-н Киров проект за сборен бюджет на община Елхово и поименния списък за капиталови разходи за 2010г.

Близо час беше необходим на общинските съветници за да формират отношението си към решението, взето от тях на предното заседание. Тогава поради това, че не им е представен протокол от проведеното обществено обсъждане, те взеха решение да прекратят разглеждането на проекта за бюджет и същият да се гласува след изчистване на процедурните нарушения. След почивки и консултации преминаха към обсъждане на предложения материал.

Постъпиха предложения за увеличаване на субсидията за МБАЛ “Св. Ив. Рилски” от 30 000лв. на 100 000лв. Промените бяха направени за сметка на капиталови разходи, които да бъдат извършени след м.юни когато е възможна актуализация на бюджета и при наличие на по-висок ръст на местните приходи. След обсъждания бяха преразпределени субсидиите за спортните клубове. 

Сборният бюджет и списъкът за капиталови разходи  са изготвени въз основа на постъпили предложения от  кметовете и кметските наместници, второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, директори на училища и детски заведения, граждани.

В сборния бюджет са разпределени предоставените със Закона за държавния бюджет 5 266 058лв. За капиталови разходи са разпределени 130 300лв. от държавния бюджет, които са половината от целевата субсидия от миналата година. Близо 190 000 лева през настоящата година ще бъдат усвоени за основен ремонт на общински пътища, а за зимно поддържане и снегопочистване на четвъртокласната пътна мрежа са предвидени 53 400 лева. Завишението е минимално в сравнение с изтеклата година. Над 1 млн лв. възлиза общата изравнителна субсидия за местните дейности. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности е 3 846 058лв.

В сборния бюджет на община Елхово са разпределени още преходния остатък в размер на над 1 100 000 лв.и очакваните над 1,5 млн. лв. от местни приходи.

От външни източници по проекти и програми се очакват над 15млн.лв.

            Предвидена е  подмяна на водопроводната мрежа по ул. “Ал. Стамболийски” до ул. “Ж. Петков”. През изминалата година по проект на ПУДООС беше реконструирана  една част от улицата. С включването на този обект ръководството на община Елхово ще завърши цялостната реконструкция на ул. “Ал. Стамболийски” и ще търси възможности да се извърши преасфалтиране на улицата. Ще се извърши подмяна на тротоари и асфалтиране по ул. “Хан Крум”, след като през изминалата година по настояване на кмета на община Елхово Петър Киров бе подменен водопровода.

В проекта за бюджет са предвидени средства за работни проекти и за оборотни средства по проекти, тъй като практиката показва, че процедурата по финансирането на проектите е тромава и средствата не се получават своевременно а дейностите трябва да се извършват по график.

Ремонтите по населени през 2010 година ще бъдат по-малко в сравнение с изминалата. Предвиждат се дейности в интерес на цялото население като ремонт на селски чешми, здравни служби, чакълиране на улици, закупуване на оборудване за клубове на пенсионера и др.

Ще се разшири обхвата на “домашния социален патронаж”. През тази година ще бъдат обхванати още две населени места. Идеята на общинското ръководство е постепенно услугата да се предоставя на нуждаещи се граждани от цялата община.