РАЗПРЕДЕЛИХА СРЕДСТВАТА В ОБРАЗОВАНИЕТО

В Елхово разпределиха средствата в образованието по единните разходни стандарти. Формулата за разпределение на средствата е договорена на среща с директорите на учебните заведения. Процедурата е в изпълнение разпоредбите на Закона за държавния бюджет за 2010г. като част от прилагането на системата на делегираните бюджети в елховските учебни заведения.

В Елхово разпределиха средствата в образованието по единните разходни стандарти. Формулата за разпределение на средствата е договорена на среща с директорите на учебните заведения. Процедурата е в изпълнение разпоредбите на Закона за държавния бюджет за 2010г. като част от прилагането на системата на делегираните бюджети в eлховските учебни заведения.

По формули се разпределят получените средства за полудневна подготовка в училище на 6-годишните деца, за общообразователните училища и за целодневни детски градини и обединени детски заведения. Единият разходен стандарт за изръжка на един ученик в общообразователните училища за община Елхово е 1342 лева. Новите компоненти в стандартите за образованието за 2010 г. са средствата за диференцирано заплащане, за кариерно развитие на педагогичесия персонал и с първоначалния бюджет са осигурени средствата за ресурсното подпомагане.

В община Елхово се обучават 1367 ученика в дневна форма на обучение, в самостоятелна форма на обучение- 12. Децата от 3-5г. в Елхово са 215, в населени места до 1 500 жители- 54, 94 са 6-годишните и 33 в яслените групи.

             Предоставените по 14 лв. на ученик за извънкласна дейност са отредени за издръжка на Общински детски комплекс. Дейността на извън учебното заведение се дофинансира от «Местни дейности» , тъй като тези средствата са недостатъчни.

Освен средствата разпределени по формулите, тази година училищата ще получат добавка в размер на 23 лева на ученик за подобряване на материално-техническата база. Заложена е и добавка в размер на 194 лева за ученици на ресурсно подпомагане, интегрирани в съответните училища, в които се обучават. В община Елхово има 51 деца на ресурсно подпомагане в двете основни училища в града.

През изминалата 2009 година община Елхово получи висока оценка от финансовото министерство по прилагането на делегираните бюджети в училищата  и на  общината бяха преведени допълнителни средства.

За трета поредна година по предложение на кмета на община Елхово г-н Киров за ежедневно пътуващите ученици над 16г. възраст са осигурени средства от общинския бюджет.

            Голяма част от ежедневно пътуващите, близо 40 ученика, са от социално слаби семейства и от ромски произход. По данни на директорите ежедневно пътуват ученици до  ПГ”Ст. Караджа” Елхово, ПГ по МСС “Че Гевара” в с. Бояново, Г”Св. Кл. Охридски”, ОУ”Св.св. Кирил и Методий”. През първия месец ще се изплащат транспортните разходи на всички пътуващи, докато за следващите месеци средства ще получават само тези ученици, които не са допуснали неизвинени отсъствия през предходния месец.           

            Необходимите средства са в размер на 15 000лв. и ще се изплащат от функция «Образование» чрез второстепенния разпоредител с бюджетни кредити Общинска просвета.

            По националната програма за по-пълно обхващане на  учениците в задължителна училищна възраст на община Елхово са предоставени 24 948лв. Комисия, в състав от представители на общинска администрация, на Дирекция “Социално подпомагане” и на родителската общност разгледа постъпилите предложения. Средствата са разпределени между кандидатстващите училища и детски градини на база брой ученици от I-IV клас, 6 г. деца от целодневни  и полудневни подготвителни групи.