ПРЕДСТОИ УЧРЕДЯВАНЕ НА МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА

        В Елхово ще приемат Стратегия за местно развитие до 2013 година и ще учредят Местна инициативна група, като публично-частно партньорство между общината, бизнеса и неправителствения сектор. 

         В Елхово ще приемат Стратегия за местно развитие до 2013 година и ще учредят Местна инициативна група, като публично-частно партньорство между общината, бизнеса и неправителствения сектор.  

            Стратегията за местно развитие със заложения в нея финансов ресурс в рамките на 2 милиона евро  ще даде възможност да бъдат подготвени и реализирани от местните общности  проекти в различни сфери на икономическото и социалното развитие на общината – проекти  в подкрепа на частния бизнес, опазване на природното и културно-историческо наследство, развитие на туризма, подобряване на социалните услуги и средата на живот.  

            Местната инициативна група ще е  тази, която ще администрира изцяло прилагането на Стратегията за местно развитие  и ще  носи пълната отговорност за избора на предложения за проекти и тяхното договаряне.  Прилагайки подхода ЛИДЕР, МИГ следва да се превърне в една от значимите регионални институции в подкрепа на местните власти, бизнеса и НПО, сътрудничеща си с богата гама от участници в различни сектори на социално-икономическото развитие  в  местен, национален и международен  план.

            Дейностите са по проект на община Елхово по под- мярка 431-2 на Програмата за развитие на селските райони, „Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативна група на територията на Община Елхово”. Проектът се реализира от м юни 2009г. и ще продължи до м. януари 2011г.

В изпълнение  на заложените  в проекта дейности са проведени 22 информационни срещи за запознаване със подхода ЛИДЕР във всички населени места на общината; 8 обучения, в които са обхванати 123 представители на различни целеви групи, насочени към придобиване на  знания за изискванията към съдържанието и процеса на разработване на Стратегията за местно развитие  и  развиване на  необходимите умения за прилагането им на практика. В две учебни посещения  в Гърция и Испания е проучен опита в местното развитие  в страни от ЕС, на чиито селски територии функционират местни инициативни групи, успешно прилагащи стратегии за местно  развитие.