АКТИВНА И ЕФЕКТИВНА ДЕЙНОСТ НА НТС – ЕЛХОВО

        Над 340 участника в 36 курса, утвърждаване на тематиката на курсовете и запазване обхвата, разширяване дейността на Службата по трудова медицина са само част от резултатите, които отчете на годишното си събрание НТС в Елхово.

         Над 340 участника в 36 курса, утвърждаване на тематиката на курсовете и запазване обхвата, разширяване дейността на Службата по трудова медицина са само част от резултатите, които отчете на годишното си събрание НТС в Елхово.

            През 2009 година НТС Елхово е провело 36 курса с 344 участника. Само пет от обученията с 53 участника са финансирани от Бюрата по труда в Раднево, Карнобат и Котел. Два курса на общините Елхово и Болярово с 51 участника са финансирани Европейски социален фонд. Обучените домашни помощници ще предоставят социалната услуга “домашен помощник” в продължение на една година на нуждаещи се лица. Тридесет и девет работника са квалифицирани по желание на работодателите им. Най-голям брой -24 курса са заплатени от самите обучаеми – над 200 участника. Проведените курсове са в три направления. За Оператор на компютър са обучени 37 лица от Елхово и Тополовград. Нова квалификация са усвоили 255 участника в 26 курса. Това са традиционните за района професии за заварчици, готвачи, строители, фризьори, козметика и домашни помощници. В шест курса по английски език, от общините Елхово и Тополовград, 52 участника получиха нива по английски език А1 и А2. Броят организирани курсове и участници в тях през последните години се задържа един и същ, което е доказателство за утвърждаване на тематиката на курсовете и запазване обхвата на участниците. Разщирява се дейността на НТС с провеждане на обучения и в общините Гълъбово, Болярово, Карнобат, Тополовград и Котел.

              Активизиране на дейността  за извършване на оценки на риска и обслужване от Службата по трудова медицина отчитат в научно-техническото дружество. През годината е започната работа с редица фирми от община Елхово с различен предмет на дейност – търговски, производствени, заети с услуги и други. Продължава работата и по обслужването на фирми с подписани в предходните години договори. Проведени са две обучения  по Безопасни условия на труд с 20 участника. Решени са редица организационни въпроси, свързани с цялостната дейност на службата  на територията на община Елхово.

             Актуална информация за организираните курсове се осигурява чрез излъчване на обяви по кабелна телевизия “Странджа”, информиране на фирми и специалисти и др.

Постигнатите през 2009 година резултати налагат извода, че дейността на НТС Елхово е полезна, необходима и търсена услуга, както в Елхово, така  и в региона.