„ДА СМЕ ЖИВИ ЗДРАВИ И ЗАСМЕНИ, С МАРТЕНИЧКИ БЕЛИ И ЧЕРВЕНИ“

        За втора поредна година в центъра на Елхово ще бъдат разпродадени на благотворителен базар мартенички, изработени от елховски деца. Кукери от ЦДГ”Надежда” прогониха злите сили, играха за плодородие и берекет и откриха празника.


 

            За втора поредна година в центъра на Елхово ще бъдат разпродадени на благотворителен базар мартенички, изработени от елховски деца. Кукери от ЦДГ”Надежда” прогониха злите сили, играха за плодородие и берекет и откриха празника.

Оранизатор на базара „Да сме живи, здрави и засмени с мартенички бели и червени“ е община Елхово. Целта е да се стимулира творческата енергия на децата за създаване на произведения от областта на българското народно творчество. Благотворителността  формира у тях чувство за принадлежност и съпричастност към проблемите на общността. След разпродажбата участниците сами ще решат как да оползотворят средствата-за подпомагане на даровити деца, за закупуване на различни учебни пособия, за организиране на мероприятия и др..

В базара участваха ЦДГ „Надежда“, ОДЗ „Невен“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, ПУИ „Н. Й. Вапцаров“, участниците в Арт студио към читалище «Развитие» Елхово, децата от  ЦСРИ „Св. Марина“ и потребителите на услугата в Защитено жилище. Децата са изработили мартениците по свое усмотрение и с материали по свой избор. Те успешно  се претворяваха в ролята на продавачи и сами предлагаха своите произведения.

Празникът откриха малките кукери от ЦДГ»Надежда». По стар обичай те играха за да прогонят злите сили и за да бъде плодородна годината. «Баба Марта» бе почетен гост на празника. Тя отправи своите пожелания за здраве, щастие и берекет към присъстващите и не пропусна да ги закичи с мартенички. Пролетна песничка изпълниха децата от ОДЗ»Невен».

Базарът уважиха много елховлии, излезли в този топъл и пазарен ден. Кметът на община Елхово г-н Петър Киров посети всички сергии, поздрави децата за трудолюбието им, пожела им успех в начинанията и си купи от мартеничките. Всички участници в благотворителния базар получиха грамоти.

Мартеницата е своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт: усуканият бял и червен вълнен конец запазват човека. Традицията повелява рано сутринта стопанките да простират или закачват пред домовете си червени престилки, пояси, прежди, черги или пресукани червени конци: те пазят къщата, да не влезе в нея злото — болести и немотия.