МИНИСТЪР НАЙДЕНОВ ПОСЕТИ ЕЛХОВО


 

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов посети Елхово. Кметът на община Елхово запозна Министъра със ситуацията в района и действията на кризисния щаб.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов посети Елхово. Кметът на община Елхово запозна Министъра със ситуацията в района и действията на кризисния щаб.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов пристигна в Елхово за да се запознае с  щетите за земеделските производители, вследствие на обилните валежи. В рамките на посещението министър Найденов посети едно от най-засегнатите от наводненията места, землището на с. Изгрев. Необходима е цялостна оценка на хидромелиорациите и нови защитни съоръжения, категоричен е министърът и допълни, че наводненията са резултат от липсата на адекватна политика през последните години в областта на експлоатирането на хидромелиоративните съоръжения и водния сектор като цяло.

На работна среща в залата на община Елхово кметът на община Елхово г-н Петър Киров представи пред министър Мирослав Найденов мултимедийна презентация за ситуацията в района. Положението е по-тежко от Брегово, констатира министър Найденов, след като видя снимките. Г-н Киров запозна Министъра с нанесените щети на земеделските производители и на жителите в наводнените улици, както и с предприетите действия от кризисния щаб.

Министър Найденов се срещна със земеделски производители в Европейския информационен център в Елхово. На срещата бяха обсъдени начините за обследване и констатиране на щетите, както и схемата за изплащане на обезщетения на земеделските производители, чиито площи са пропаднали от наводненията. Според Европейския регламент за обезщетения на 100% ще бъдат платени обезщетенията на 100% унищожени посеви, ако площите са застраховани. При незастраховани площи обезщетението е 50%. Министърът гарантира на земеделските производители бързо обследване и изплащане на обезщетенията.

По време на посещението в Елхово присъстваха народните представители от ПП ГЕРБ Анастас Анастасов, Александър Стойков и Светослав Тончев, областният управител Таня Димитрова, кметът на Ямбол Георги Славов, специалисти по хидромелиорации и експерти от ОД “Земеделие”.