ЗА ТВОРЧЕСКОТО БЪДЕЩЕ УТРЕ

        Децата от Арт студиото при читалище “Развитие” в Елхово организираха изложба от свои творби в чест на Празника на Елхово. Откриването на експозицията във фоайето на читалище постави началото на тържествата, посветени на Празника на Елхово.

          Децата от Арт студиото при читалище “Развитие” в Елхово организираха изложба от свои творби в чест на Празника на Елхово. Откриването на експозицията във фоайето на читалище постави началото на тържествата, посветени на Празника на Елхово.

Експозицията представи г-жа Радостина Колева, ръководител на школата. Тя представи участниците, техните творби и постижения през годината. Изложбата е стимул за бъдещите твроци, които със своето трудолюбие и постоянство днес градят своето бъдеще утре, подчерта г-жа Колева и пожела “на добър час” на младите таланти. На откриването присъстваха кмета на община Елхово г-н Петър Киров, самодейци от групите към читалище “Развитие”, много граждани.

След изложбата рисунките ще се съхраняват в създадения през 2008г. към читалище “Развитие” фонд “Детска рисунка”. Във фонда се съхраняват и творби на деца от ЦДГ”Надежда”. Целта е този фонд да се разраства и в него да влизат най-добрите рисунки на децата от детските градини, училищата и кръжочните форми по изобразително изкуство в града.

Арт студиото  е школа към читалище “Развитие” от 1994г. Посещава се от над 20 деца в града. Те се занимават веднъж седмично по два астрономически часа. Любителите на художественото изкуство усвояват различни живописни и графични техники. През годините там се подготвят ученици за художествените гимназии и кандидат-студенти. Традиционно школата организира изложби за Празника на града, за 24 май, за края на всеки творчески сезон. Участват  в парада на сурвачката и благотворителния базар за мартенички. Със събраните средства от продадените мартенички децата са решили да си закупят художествени материали.

 За втора година малките художници си организират коледен карнавал съвместно с детския танцов състав към читалището.

И тази година Арт студиото е получило покана за участие в международен конкурс в Република Чехия на тема “Разнообразието в живата природа”. България е представена на изложбата от училища и  извън учебни заведения. Читалището в Елхово е единственото, което за втора поредна година има покана за участие в международното събитие.

            Международната детска изложба по изобразително изкуство се организира в гр. Лидице, Р Чехия от 60-те години на миналия век. През миналата година от получените 6 788 произведения от 48 държави от цял свят са селектирани и експонирани 1 000 рисунки. Български деца са получили един медал и шест грамоти.

            Тази година децата ще се представят с живописни, графични творби и фотографии.

От създаването на студиото за визуални изкуства и до сега художествен ръководител е художничката Радостина Колева. Тя е член на СБХ. Работи в областта на живописта, текстила, модния дизайн, сценографията. Има няколко самостоятелни изложби в галерии в София, Ямбол и др.