ПРИКАЗНИ СВЕТОВЕ ЗА ЕЛХОВО

          Приказни светове представи Васко Василев на елховлии. Изложбата на твореца е посветена на празника на Елхово.

         Приказни светове представи Васко Василев на елховлии. Изложбата на твореца е посветена на празника на Елхово.

            По традиция за празника на Елхово се представя  един местен творец със самостоятелна изложба. Тази година организаторите поканиха своя съгражданин Васко Василев. Той е известен не само като худжник, но и като един от най-успешните модни дизайнери, автор на стила „В-2”. В онези години почти всеки елховлия се обличаше в дрехи от този стил. В няколко поредни години Васко Василев е участник в международния пленер „Яница”, който се организира ежегодно от община Елхово.

            Приказни светове в над 40 творби представи автора на жителите и гостите на Елхово.Това са картини изпълнени брилянтно като тематика, композиционен строеж и технологично изпълнение и правят чест на всяка сбирка и колекция.За него изкуствоведът Христо Миланов казва, че е уникален български художник с изключително интересен творчески натюрел и многообхватни търсения в сферата на пластичните изкуства. Творческите интереси на Васко Василев са насочени и към форми като живопис, колаж и пластики от дърво. Жанрът пластика от дърво е безусловно най-интересен и почти без аналог в съвременното ни изобразително изкуство и представлява умело интерпретиране на традиционната дърворезба и иконопис, но изведена в контекста на картина. По този начин авторът успява да създаде своеобразни обекти за съзерцание с внушения за красота и хармония. Картините на Васко Василев са изпълнени брилянтно като тематика, композиционен строеж и технологично изпълнение и правят чест на всяка художествена сбирка и колекция.

            Васко Василев е член на Съюза на българските художници. Сред притежателите на негови творби –Националната библиотека Вашингтон, Ватикана, фондация Мерцедес и много частни колекции в Израел, Русия, Италия, Франция, Канада и други страни по света се нарежда и община Елхово.

            Културното събитие споделиха много жители и гости на Елхово, приятели и колеги на твореца от Ямбол и София, народният представител Атанас Мерджанов, проф. Стоян Денчев – почетен гражданин на Елхово, кмета на община Елхово г-н Петър Киров, зам. кмета г-н Христо Христов, общински съветници, гилдията на елховските художници, приятели. В съботния ден изложбата посетиха и гостуващите делегации от общините Лалапаша и Одрин от Р Турция.