С ГРИЖА И ВНИМАНИЕ КЪМ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

       На кръгла маса обсъдиха проблемите на хората с увреждания. Инициатор на срещата е Сдружение “Партньори за Европейско развитие – град Елхово”.

         На кръгла маса обсъдиха проблемите на хората с увреждания. Инициатор на срещата е Сдружение “Партньори за Европейско развитие – град Елхово”.

            На мероприятието, организирано в залата на община Елхово, присъстваха 40 души, представители на различни институции – Общински клуб на хората с увреждания, Дирекция „Социално подпомагане” Елхово, Общински съвет – Елхово, кметове на населени места, служители от служба ”Социални дейности” към община Елхово, представители на СНЦ ”Партньори за Европейско развитие – град Елхово”, домашни помощници, извършващи социалната услуга по проект “Да помогнем на човек в беда” и граждани.

            Дискусията за проблемите на хората с увреждания е част от дейностите по проект „Да помогнем на човек в беда”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, Схема за безвъзмездна финансова помощ  ”Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотноживеещи хора- дейности „Социален асистент” и „Домашен помощник” – фаза 2 .

Ръководителят на проекта г-жа Венета Димитрова запозна присъстващите с финансиращата програма, целите на проекта и проведените до момента дейности. Представена  бе презентация за предоставяните социалните услуги в община Елхово.

В хода на дискусията присъстващите споделиха наболели проблеми на хората с увреждания в общината и представиха идеи за тяхното решаване. Те изразиха всеобщо мнение, че от такива срещи имат нужда, както хората с увреждания, за да споделят своите проблеми, за да бъдат чути, за да чувстват, че не са забравени, така и заинтересованите институции, за да се ориентират в правилната посока за развитие на социалните услуги на територията на общината.

В изпълнение на поетите ангажименти към хората с увреждания, екипът на проекта представи пред кмета на община Елхово поставените проблеми с цел включването им  в общинските стратегии за развитие и търсене на начини и средства за  тяхното решаване.