В ЕЛХОВО УЧРЕДИХА МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА

         Представители на местните власти, стопанския и нестопански сектор учредиха Местна инициативна група в Елхово. За председател на Управителния съвет общото събрание избра Мария Никова – представител на местната власт.

        Представители на местните власти, стопанския и нестопански сектор учредиха Местна инициативна група в Елхово. За председател на Управителния съвет общото събрание избра Мария Никова – представител на местната власт.

Учредителното събрание се проведе в Европейски информационен сектор при широко представителство на целия спектър на икономическия и социален живот в община Елхово. Форумът откри кмета на община Елхово г-н Петър Киров, който в приветственото си слово подчерта важността на събранието и учредяването на МИГ за бъдещето развитие на общината. За участие в събранието с право на глас бяха допуснати само предварително регистрирани физически и юридически лица. Единодушно присъстващите решиха да бъде създадена Местна инициативна група – Елхово. С малки промени и допълнения бе приет проекта за Устав на Сдружението.

Местните инициативни групи се създават съгласно Програмата за развитие на селските райони, ос 4 ЛИДЕР, за разработването и прилагането на Стратегии за местно развитие. Минималният бюджет на една стратегия за местно развитие, финансиран от публичния принос на ПРСР, е 1 000 000 евро, а максималният – 2 000 000 евро. В Стратегията за местно развитие ще се определят всички мерки и дейности, които ще се финансират и прилагат на територията на община Елхово, както процедурите и критериите за избор на конкретни проекти. МИГ ще администрира изцяло прилагането на стратегията и ще носи отговорност за избора на предложения за проекти и тяхното договаряне като: публикува обяви за кандидатстване с проекти; информира, консултира и подпомага потенциалните кандидати. В МИГ ще се регистрират подадените предложения за кандидатстване с проекти и ще проверяват за административно съответствие и допустимост. Техническата оценка и класирането на проектните предложения (по критерии, установени в одобрената стратегия) и предварителния избор на проекти за финансиране по стратегията също ще се извършват от местната инициативна група. Максималната стойност на един проект е    200 000 евро, а минималната се определя от МИГ съобразно всяка дейност. Прилагайки подхода ЛИДЕР, МИГ следва да се превърне в една от значимите регионални институции в подкрепа на местните власти, бизнеса и НПО, сътрудничеща си с богата гама от участници в различни сектори на социално-икономическото развитие  в  местен, национален и международен  план.

В резултат от дейността на МИГ се очаква да се подобри инфраструктурата и цялостния облик на населените места от територията на община Елхово, така че да се повиши цялостната привлекателност на територията на община Елхово като място за достоен живот и проспериращ бизнес, да се повиши заетостта и се увеличат доходите на местните жители.

Събранието избра Управителен съвет в състав от 5 души, представители на местната власт, “ЗОМАШ” ООД, “Агротрансекспорт” ЕООД, “Милтония” ЕООД, СНЦ “Партньори за Европейско развитие – Елхово”.

            Учредяването на Местна инициативна група – Елхово, като юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност е една от основните цели на изпълнявания от Община Елхово проект „Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативна група на територията на Община Елхово” по ПРСР 2007-2013, под-мярка 431-2.