БЪДЕЩИТЕ ТАЛАНТИ НА ЕЛХОВО

           Изложба на бъдещите художници “Моят Великден” и  спектакъл на малките артисти “Снежната кралица” могат да посетят жители и гости на Елхово. Мероприятията са част от дните на изявата по проект на Общински детски комплекс “След училище към правилния избор”. В дните на изявата бяха представени още великденски обичай, засадени дръвчета и оформени цветни лехи.

            Изложба на бъдещите художници “Моят Великден” и  спектакъл на малките артисти “Снежната кралица” могат да посетят жители и гости на Елхово. Мероприятията са част от дните на изявата по проект на Общински детски комплекс “След училище към правилния избор”. В дните на изявата бяха представени още великденски обичай, засадени дръвчета и оформени цветни лехи.

            Дните на изявата са организирани във връзка с Великденските празници и дават възможност на сформираните школи и клубове по проекта на извън учебното заведение да покажат усвоените знания и умения за времето на работа на групите.

            Изложбата “Моят Великден” е уредена в залата на Общински детски комплекс Елхово с рисунки на децата от школата по изобразително изкуство с ръководител татяна Тончева. В изложбата са експонирани над 15 творби. Сред сюжетите са натюрморти с великденски яйца, икони, свързани с Великден, църкви. Всеки творец сам е избрал материалите и определил техниката на работа. Рисунките от изложбата ще “гостуват” и на учениците от ОУ”Св. св. Кирил и Методий”, ОУ”Св. П. Хилендарски” и ПУИ “Н. Й. Вапцаров”.

            Децата от еко клуба, с ръководител Николина Атанасова,  засадиха 15  дръвчета и оформиха четири цветни лехи в двора на Центъра за социална рехабилитация и интеграция “Св. Марина”. Помагаха им децата, посещаващи Центъра и техните ръководители. Инициативата е посветена и на Седмицата на гората. В двора на центъра, децата засадиха вечно зелени и широколистни дръвчета. Така дворното пространство се обогати с нови и различни дървесни видове – дугласка ела, кедър и липа. Те се най-подходящи за климатичните условия и най-добре се вписват към растящите вече дръвчета. Оформени бяха и четири цветни лехи разположени около сградата с разнообразен посадъчен материал – различни лалета, многогодишни пролетни цветя, теменужки в сандъчета и др.

            Децата от клуб “Бабината ракла” пресъздадоха великденски обичай от елховския край. Мероприятието уважиха директорът на Д “Социално подпомагане” Елхово, екипа на проекта, приятели на децата, родители.

            В двора на центъра, децата от клуба представиха усвоените знания и умения пред свои връстници от двете основните училища в града и Помощно училище интернат. Децата пяха и рецитираха за Великден. Малки лазарки изпълниха обичая “лазаруване” и пяха лазарски песни. Всички се изявиха съобразно своите потребности, желания и възможности. В изложба бяха подредени изработените от децата украси за великден и великденски яйца.

            Театрална школа “Муцунка”, с ръководител Елисавета Узунова ще представи първия си спектакъл “Снежната кралица” в салона на читалище “Развитие” за малчуганите от детските градини. Малките артисти очакват с нетърпение изявата си на голямата сцена. И като за истински спектакъл са изработени декори за сцената  и реквизит за артистите. За представленията са ангажирани озвучител и осветител, които имат дубльори и от децата. Представления ще бъдат организирани и за децата от двете основни училища, ПУИ “Н. Й. Вапцаров”, ЦСРИ “Света Марина”. За родители, баби и дядовци, съседи, приятели и елховската театрална публика ще бъде организирано специална представление.

            За участието си в школите и клубовете децата ще получат грамоти, шапки, тениски и тефтери.

Проект “След училище – към правилния избор” BG051PO001-4.2.03-0070  се изпълнява по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз, приоритетна ос: 4 “Да направим училището привлекателно за младите хора”. Предстои да се организира лятно училище по плуване, забавно-развлекателни спортни игри. Организирана е широка кампания за информиране на обществеността, ще бъдат изработени  филм и брошура за резултатите от проекта. Проектът е на стойност 117 206.62 лв.