ЗНАЧЕНИЕ И РОЛЯ НА МЕСТНАТА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА

         Значението и ролята на Местните инициативни групи популяризираха на информационна среща в Елхово.

          Значението и ролята на Местните инициативни групи популяризираха на информационна среща в Елхово.

В залата на Европейски информационен център – град Елхово се проведе информационна среща за популяризиране значението и ролята на МИГ. Мероприятието е част от Дейност 6 ,,Информация събития и семинари за информиране  на местното население за предстоящата покана за избор на МИГ по подхода ЛИДЕР от ПРСР и за дискутиране и популяризиране на предложената СМР’’ по проект  431-2-03-24 ,,Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативна група на територията на Община Елхово”, по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 под-мярка 431-2, договор  РД 50-206/03.06.2009 г.

            Г-жа Мария Димитрова – експерт за оказване на методическа помощ откри информационната среща като направи кратък преглед на подхода ЛИДЕР като инструмент за децентрализирано развитие на селските райони.

            Лекция на тема ,,Роля и значение на МИГ – Елхово в процеса на местно развитие’’ представи г-н Стойчо Стойчев – председател на ЯТПП. Местната инициативна група – Елхово ще администрира изцяло прилагането на Стратегията за местно развитие  и ще носи пълната отговорност за избора на предложения за проекти и тяхното договаряне  в рамките на одобрените от Управляващия орган мерки  и финансови параметри – подчерта г-н Стойчев. Очаква се при одобрение на МИГ – Елхово реалното набиране на проекти да стартира в първите месеци на 2011 година. Ролята на МИГ – Елхово ще бъде да наблюдава техническото и финансово управление на договорените проекти, да преглежда документацията  и да посещава на място получателите на помощта при подготовка на заявките за плащания.

Участниците в срещата имаха възможност да отправят индивидуални въпроси и да получат разяснения по темата.