ПРЪСКАХА ЗА КЪРЛЕЖИ В ОБЩИНА ЕЛХОВО

       В периода от 15 до 17 юни се извърши аерозолно пръскане за кърлежи и бълхи на тревните площи в община Елхово.

          В периода от 15 до 17 юни се извърши аерозолно пръскане за кърлежи и бълхи на тревните площи в община Елхово.

Обезпаразитяването на близо 100 дка тревни площи извърши Общинска фирма ЕООД “Дезинфекционна станция Ямбол”. От тях близо 90 дка са на територията на град Елхово.

Фирмата използва препарат “Фендона 50 ВП”, който има карантинен срок 8 часа и е безвреден за човешкия организъм. Препаратът е бързо действащ и осигурява ефикасен контрол на широка гама вредни инсекти. В сравнение с други препарати “Фендона” няма мирис, слабо токсичен е и не се натрупва в околната среда. Поради възможни алергични действия, от община Елхово обръщат внимание на гражданите да не посещават в тези дни и до изтичане на карантинния период обработените тревни площи, да не извеждат домашните любимци в третираните площи, да се предприемат мерки за предпазване на пчелните семейства.

Третирани са дворните пространства на ЦДГ ”Надежда”, ОДЗ ”Невен”, градинката срещу  и зелените площи в МБАЛ”Св. Ив. Рилски”; детските площадки на ул. “Витоша” и “Бенковски”; зелените площи до автогарата, централната градска част, църквата, съда, читалище “Развитие”, бензциностанцията на ул. “Марица”; тревните ивици по ул. “Ал. Стамболийски”; площадките за събиране на животни за извеждане на паша – зад старите гробища, преди жп-прелеза – пътя за Топливо, до бившите “Винпром” и “Родопа”, пътя за с. Трънково – до сондата, зад болницата, пред двора на вторични суровини-ул. “Морава” до подлеза, до ДАП и пред портала на РГС; Защитено жилище и Център за рехабилитация и социална интеграция “Света Марина”; районът на животински пазар, гробищен парк; районът на “Озеленяване”; градски парк и детска площадка в парка; филиалите на ЦДГ в селата Бояново, Гранитово, Лесово, Маломирово, кметство с. Изгрев и парка, дом за стари хора с. Чернозем.

За информация на гражданите на тревните площи се поставят табели с името на препарата и датата на третиране.