ЗАПОЧВА БАЛКАНСКИ ПЛЕНЕР „ЯНИЦА“

В дните от 20.06. до 25.06. 2010 г.  за пети пореден път в Елхово се провежда Балкански пленер “Яница”. Очаква се в пленера да участват отново художници от Р Турция.

В дните от 20.06. до 25.06. 2010 г.  за пети пореден път в Елхово се провежда Балкански пленер “Яница”. Очаква се в пленера да участват отново художници от Р Турция.

Пленерът се  организира под патронажа на кмета – Петър Киров и има за цел да се популяризират чрез произведения на изкуството уникалната природа на Елховския край, архитектурно-историческите забележителности, бит и духовност, изразени чрез предания, фолклор, нрави и обичаи. Идеята е да се даде възможност за изява на творци с доказана творческа индивидуалност от България и Турция. Всеки автор сам определя и осигурява материалите, с които да работи без ограничение във формата и техниката на изпълнение на творбите.

Участието си в пленера са потвърдили Васил Василев, Ангел Трънков, Куман Сталев, Димитър Борисов, Димитър Витанов, Йово Петков. Покани са отправени към членове на дружеството на ямболските художници и към Дениз Байав и Нуркан Пердачи от Одрин. Участниците ще бъдат настанени в хижа в местността “Дрънчи дупка” край елховското село Мелница.

Пленерът ще завърши с изложба от създадените творби, организирана на 24 юни в ритуалната зала на Елхово.

Медиен партньор на община Елхово е кабелна телевизия “Странджа”.За  пленера те ще изготвят филм, който ще представи участниците и техните творчески биографии.

Община Елхово разполага с колекция от над 40 творби на участниците в предходните издания на пленера. Картините са изложени в ритуалната зала на общината.