СРЕЩА С НЕФОРМАЛНИ ЛИДЕРИ В С.МАЛЪК МАНАСТИР

       На 23.07.2010 година в читалището в село Малък манастир се проведе работна среща с неформални лидери по Дейност 6

     На 23.07.2010 година в читалището в село Малък манастир се проведе работна среща с неформални лидери по Дейност 6,,Информация събития и семинари за информиране  на местното население за предстоящата покана за избор на МИГ по подхода ЛИДЕР от ПРСР и за дискутиране и популяризиране на предложената СМР’’ по проект 431-2-03-24 ,,Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативна група на територията на Община Елхово”, по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 под-мярка 431-2, договор РД 50-206/03.06.2009 г. Участие в срещата взеха екипа на проекта, г-н Стойчев – допълнителен външен експерт, Георги Митев – експерт по подготовка на СМР и административно устройство на МИГ както и всички заинтересовани лица от населеното място.

       Г-н Стойчев направи кратък преглед на подхода ЛИДЕР като инструмент за децентрализирано развитие на селските райони и изнесе лекция на тема «МИГ-Елхово и ролята на неформалните лидери в процеса на прилагане на Стратегията за местно развитие». Той подчерта, че уменията и опитът на неформалните лидери и работата им със заинтерисованите страни допринасят за цялостния процес на функциониране на МИГ и прилагането на Стратегията за местно развитие. Изграждането на стабилни взаимоотношения в подкрепа на процеса на местно развитие ще доведе до плодотворни дългосрочни партньорства. Поддържането на партньорствата често пъти е най-труден и важен фактор, който определя ефективността на усилията за планиране на местното развитие. Тук именно е неизменимата роля на неформалните лидери.

    Г-н Митев  подчерта, че неформалните лидери на територията на община Елхово трябва добре да познават ролята и функцията на Местната инициативна група и Стратегията за местно развитие за да бъдат полезни за общностите, които разчитат на тях.

    Участниците в срещата имаха възможност да отправят въпроси към екипа на проекта и получиха разяснения относно МИГ – Елхово и Стратегията за местно развитие.