ДЕТСКАТА ПРЕСТЪПНОСТ АНАЛИЗИРАХА В ЕЛХОВО

          Местната комисия за борба срещу  противообществените прояви  на малолетните и непълнолетните към община Елхово отчете дейността си за 2007година и прие план за работата си през 2008 година.

Местната комисия за борба срещу  противообществените прояви  на малолетните и непълнолетните към община Елхово отчете дейността си за 2007година и прие план за работата си през 2008 година.

            Отчетът отразява работата на комисията, разгледаните възпитателни дела и наложени възпитателни мярки, работа на обществените възпитатели и Центъра за социална превенция и консултиране.

Предоставеният анализ  сочи увеличение в броя на престъпните деяния извършени от малолетни и непълнолетните-общо 48 . Кражбата е престъпното деяние, което извършват малолетните лица. При непълнолетните лица най-голям брой на престъпленията са кражбите, кражба на МПС, принуда, телефонен тероризъм.

            През изминалата година комисията в Елхово е разгледала 32 възпитателни дела. Наложени са общо 69 възпитателни мерки спрямо 22 малолетни и  26 непълнолетни лица. Четиридесет пъти е наложена мярка предупреждение, поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател -13, 5 са предупрежденията за настаняване във възпитателно училище интернат с изпитателен срок до 6 месеца. Контролът по изпълнение на наложените възпитателни мерки се осъществява от секретаря на местната комисия, инспектора на ДПС, други членове на местната комисия.

            През отчетния период са наложени и мерки на родители – трима са предупредени, двама са задължени да посещават беседи и консултации по въпросите на възпитанието.

            Към местната комисия е създаден Център за социална превенция и консултиране. В него работят членовете на местната комисия – юрист, психолог, логопед, педагог, инспектора на ДПС към РПУ. Основна цел на центъра е да изучава състоянието и причините за противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в общината и да прави предложения пред съответните органи и организации. В изпълнение на Общинската програма за превенция на насилието между учениците са инициирани анкети за проучване на причините за отсъствията от училище. Консултативната дейност се провежда с деца с девиантно поведение, с проблеми в общуването, деца в риск и работа с родители.

С решение на местната комисия са определени 5 обществени възпитатели,  на които е възложен възпитателен надзор върху 29 малолетни и непълнолетни лица. Възпитателите провеждат индивидуална работа с децата, а пред комисията представят отчет за извършената работа.

В хода на дискусията, критични забележки към работата на комисията отправи г-н Трифонов – инспектор от ДПС. Тревожен е нарастващият брой на престъпления и криминални деяния от непълнолетни и малолетни. Детската престъпност за 2007г. е 23% от всички извършени престъпления при 10 % за 2006г. и 13% за страната. Неудовлетворява ефектът от наложените мерки от възпитателни дела. Това налага да се прецизира мярката с оглед на нейната адекватност към детето-извършител и възпитателното й въздействие. Неефективни мерки е взела комисията спрямо 3 проблемни деца, счита още инспекторът. Възможно е било те да бъдат изведени от криминогенната обстановка, в която живеят за да не се допусне да извършат нови прояви. Да се канят на възпитателните дела освен извършителите и техните родители, пострадалите от престъплението и свидетели. Да се търсят възможности да се възстановяват нанесените щети, децата да се извиняват на потърпевшите, препоръча още г-н Трифонов и гарантира подкрепата си при разглеждането на възпитателните дела. Присъстващите се обединиха около мнението, че е необходимо да се оптимизира работата на комисията и да се провеждат по-чести заседания за обсъждане на проблемите.

                        Превантивната дейност сред малолетните и непълнолетните, оказване на помощ на родителите в поправянето и превъзпитаването на децата  са основни задачи в плана за работа на комисията за 2008 година. Предвидени са  и проверки за посещение на малолетни и непълнолетни в питейни заведения, дискотеки, зали за хазарт,интернет клубове и за спазване на Наредба ¹ 1 на община Елхово за осигуряване на обществения ред, както и редица други мероприятия.

            Със заповед на кмета на община Елхово Петър Киров е променен състава на комисията от 15 на 12 души. За неин председател е определен Христо Христов – зам. кмет на община Елхово.