ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА ЕЛХОВО С ПРЕСТИЖНИ ОТЛИЧИЯ ОТ КОПРИВЩИЦА

        

          Представителите на Община Елхово се завърнаха със златни плакети от десетия национален фестивал на народното творчество Копривщица 2010г. В поздравителен адрес, кметът на община Елхово г-н Петър Киров поздравява групата от с. Пчела и “Пумпалчета”-та от Елхово за достойното им представяне.

      

        

       Представителите на Община Елхово се завърнаха със златни плакети от десетия национален фестивал на народното творчество Копривщица 2010г. В поздравителен адрес, кметът на община Елхово г-н Петър Киров поздравява групата от с. Пчела и “Пумпалчета”-та от Елхово за достойното им представяне.

С две групови и едно индивидуално изпълнение се представи Община Елхово на събора в Копривщица. Групата за автентични игри «Пумпалчета» при Читалище “Развитие” с ръководител Мария Райчева се представи с игрите за момичета „Млякото свари”, „Сляпа кадъна”,”Златен пръстен”, „Иди гримно” за момчета – ,,Магареница”, ,,Прескочи кобила”, „Залаганица”, „Джангър”, „Водене на кукили”. В групата участват деца от 6 до 10 години, които с желание обличат своите костюми и достойно представят игрите на своите баби и дядовци. За отличното си представяне децата получиха юбилеен златен плакет и диплом, а  г-жа Райчева – специални поздрави от председателя на журито.

Групата за народни обичаи при НЧ „ Христо Ботев
1935” с.Пчела с ръководител Янка Георгиева също завоюва престижното отличие – юбилеен златен плакет. Самодейците представиха обреди и обичаи  от традиционната сватба в село Пчела – плетене на булката; надиграване на булката и девера; гощаване на сватбарите; бръснене на годеника; пригощаване на кръстника в дома му; пребулване и извеждане на булката и други.

Девет годишната Тина Ясенова Янчева от Елхово изпълни две автентични народни песни със съпровод на гайда от Захари Янакиев също от Елхово и събра бурни аплодисменти и овации от публиката. Тина получи право и записа в Българското Национално Радио песните си. В ефира на радиото ще звучат песните „Сакар планино” и „Пила Неда снощна вода”, изпълнени от талантливата Тина Янчева.

На събора в Копривщица, Област Ямбол направи показ на традиционно мъжко, женско и детско облекло, на което Община Елхово участва с детска сукманена носия „Смесените бялки” и облекло на малко дете – завяска, риза, качулка и шушони.

Участието на елховските групи  на събора в Копривщица се осъществи с помощта на кмета на Община Елхово г-н Петър Киров и спонсори.

Десетият юбилеен национален фестивал на народното творчество Копривщица 2010 се проведе на 6, 7 и 8 август в местността „Войводенец” край Копривщица. Събора тази година събра 15 хиляди участници, а почитателите и любители на българския фолклор дошли да се полюбуват на народните песни, танци, обичаи и изящно красивите български народни носии надхвърлиха 200 хиляди.

Традиционният събор се организира от Министерството на културата и Община Копривщица под патронажа на Министъра на културата Вежди Рашидов.