ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА

   На 12.08.2010 г. в залата на Информационен център- Елхово се проведе информационна среща по проект  431-2-03-24 ,,Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативна група на територията на Община Елхово”, по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 изпълняван от община Елхово.

    На 12.08.2010 г. в залата на Информационен център- Елхово се проведе информационна среща по проект 431-2-03-24 ,,Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативна група на територията на Община Елхово”, по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 изпълняван от община Елхово.

     Срещата бе открита от г-жа Димитрова – експерт по подготовка и провеждане на обучения и информиране. Г-жа Димитрова запозна участниците в срещата с хода на изпълнение на проекта. Тя разясни, че МИГ-Елхово е учредена на 21 април 2010 г. от 58 юридически лица – представители на местната власт, бизнеса и  неправителствения сектор от територията на община Елхово. Местната инициативна група – Елхово следва да подготви и внесе в Министерството на земеделието и храните Заявление за одобрение на МИГ и разработената от нея Стратегия за местно развитие за периода до 2013 година.

    Г-н Стойчев – допълнителен външен експерт направи кратък преглед на подхода ЛИДЕР като инструмент за децентрализирано развитие на селските райони и изнесе лекция на тема «Роля и значение на МИГ-Елхово в процеса на местно развитие». Г-н Стойчев подчерта, че МИГ-Елхово ще администратира изцяло прилагането на стратегията и носи пълната отговорност за избора на предложения за проекти и тяхното договаряне. Проектите ще се избират от Комисия за избор на проекти към МИГ-Елхово. Членовете на комисията са членовете на Управителния съвет на МИГ-Елхово както и външни експерти, с цел да осигуряват обективност, публичност и прозрачност. Комисията за избор на проекти ще изпраща до Областните звена на Разплащателна агенция информация за всички предварително избрани проекти за проверка и съответствие на допустимите разходи. След проверката МИГ-Елхово е длъжна да уведоми всички кандидати за резултатите от оценката и да подписва договори с одобрените кандидати. Кандидатите с одобрени проекти ще получават финансиране директно от Разплащателната агенция.

    В края на срещата всички участници имаха възможност да отправят индивидуални въпроси и да получат разяснения от екипа на проекта.