ОТЛИЧИЯ ЗА САМОДЕЙЦИ ОТ ОБЩИНА ЕЛХОВО ОТ „ЕВРО ФОЛК 2010“

        Самодейни колективи от община Елхово получиха престижни отличия от Черноморски събор “Евро фолк 2010”. Фолклорната певческа група от с. Бояново ще представи община Елхово на Европейския шампионат по фолклор.

      Самодейни колективи от община Елхово получиха престижни отличия от Черноморски събор “Евро фолк 2010”. Фолклорната певческа група от с. Бояново ще представи община Елхово на Европейския шампионат по фолклор.

Почетна грамота и диплом от организаторите на събора и продуцентите на музикалните празници получиха самодейци от Бояново, Маломирово и Пчела. Групите са отличени за достойното си и с високи художествени стойности представяне на събора. Организаторите изказват благодарност на самодейците за оказан съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни изкуства.

Групата за народни обичаи към НЧ „ Христо Ботев
1935” с. Пчела е с ръководител Янка Георгиева. Групата съществува от 1998г. Репертоарът на групата включва изпълнение на народни песни и представяне на обичаи. В момента е в състав  от близо 20 жени на възраст от 30 до 75 години. В изпълнението на обичаите участват и деца.  На фестивала групата пресъздава  обичай – Сиромах лазар. Освен почетна грамота и диплом, самодейците от с. Пчела получават и грамота “Откритие”.В репертоара на самодейците са и атрактивните обичаи “Бръсни зет” и “Меденик в петък”.

Почетна грамота и диплом получава битовата инструментална група към НЧ “Пробуда 1926” в с. Маломирово. Музикантите впечатляват журито с изпълнението на ръченица и маломировско хоро. Като лауреат на фестивала е отличен ръководителят на групата Иван Куршумов.

Фолклорната певческа група към НЧ “Светлина – 1926” с. Бояново ще представи община Елхово на Европейския шампионат по фолклор, който ще се проведе в Несебър през 2011г. Продуцентите и журито са впечатлени от  изпълненията, които “съдържат художествени стойности и въздействащ заряд, които заслужават да се изнесат пред българската и световната общественост”. Групата с ръководител Атанас Палов  изпълнява три народни песни и мегданско хоро. В Приморско за първи път звучат песни, изпълнявани преди 100 години на мегдана в с. Бояново и запазени до днес. С диплом са отличени и индивидуалните изпълнители Ганка Райкова и Галин Мутафов. Отличени са и музикантите от оркестъра: Николай Мирчев – гайда, Паньо Илиев-гъдулка,Илия Василев – тъпан. Изпълнения на певческата група ще бъдат излъчвани в телевизионните предавания по Световната интернет телевизия “Euro Folk”.

Черноморският събор “Евро фолк” се провежда в рамките на Музикални празници “Евро фолк 2010” – Светът е телевизия в Приморско от 1 до 10 септември.