ОСИГУРЕНИ СА ОПТИМАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА УЧЕНИЦИТЕ

В община Елхово са осигурени оптимални условия за нормалното провеждане на учебния процес в училищата, детските градини и обслужващото звено. Налични са задължителната документация, учебниците и учебните помагала. Осигурена е ресурсна обезпеченост в училищата. Значимите ремонтни дейности са приключили.

В община Елхово са осигурени оптимални условия за нормалното провеждане на учебния процес в училищата, детските градини и обслужващото звено. Налични са задължителната документация, учебниците и учебните помагала. Осигурена е ресурсна обезпеченост в училищата. Значимите ремонтни дейности са приключили.

Пътуващите ученици до 16-годишна възраст в община Елхово и тази година са над 300. Те ще бъдат извозвани по транспортната схема на общината и със собствен транспорт на община Елхово. Ежедневно пътуват ученици до елховските училища ОУ”Св.св. Кирил и Методий”, ОУ”Св. П. Хилендарски”, ПГ”Ст. Караджа”, Г”Св. Кл. Охридски” и училищата в селата Гранитово и Бояново. Осигурено е пътуването за 6-годишните деца от населените места, в които няма разкрити полудневни подготвителни групи.

За пореден път, по предложение на  кмета на община Елхово г-н Киров, ще бъдат  подпомогнати пътуващите ежедневно ученици над 16г. възраст като им се заплащат пътните разходи. Голяма част от тях са от социално слаби семейства и от ромски произход. По данни на директорите ежедневно пътуват ученици до  ПГ”Ст. Караджа” Елхово, ПГ по МСС “Че Гевара” в с. Бояново, Г”Св. Кл. Охридски”, ОУ”Св.св. Кирил и Методий”. Както и до сега през първия месец ще се изплащат транспортните разходи на всички пътуващи, докато за следващите месеци средства ще получават само тези ученици, които не са допуснали неизвинени отсъствия през предходния месец.           

            През учебната 2010-2011г. община Елхово ще дофинансира бюджета на ОУ”Св.П. Хилендарски” с. Бояново и Г”Св. Кл. Охридски”. В училището в с.Бояново са  сформирани слети паралелки от два класа, но с недостиг по наредбата за определяне броя на учениците в паралелките. Ще се дофинансират три сформирани маломерни паралелки през предходни учебни години в Г”Св. Кл. Охридски”.

            През тази учебна година в ОУ” Св.П.Хилендарски” с.Бояново, според очаквания брой ученици, не достигат 5 деца, разпределени в слетите паралелки на II, IIIIV  и VIVII клас. Тъй като изключения  от Наредба 7 се допускат с разрешение на финансиращия орган, ОбС Елхово утвърди изключенията  по предложение на кмета на община Елхово г-н Петър Киров. Изключенията от минималния брой ученици налага и дофинансиране на бюджета училището. Размерът на допълнителните средства се определя, като разликата между норматива за минимален брой ученици и действителния им брой се умножи по единен разходен стандарт.

            През учебната година 2009/2010 общината дофинансира 6 паралелки с ученици под минималния брой. Четири от паралелките са в Г”Св. Кл. Охридски” и две в училището в село Бояново.

            Извършени са плануваните ремонти в учебните заведения от община Елхово. Приключен е основния ремонт на част от покрива на ОУ”Св. Кирил и Методий”, закупени са необходимите компютърни конфигурации за ОУ”Св. Кирил и Методий” и Г”Св. Кл. Охридски”.

През новата учебна година учениците от двете гимназии в града ще се радват на нова придобивка. На мястото на старата асфалтова площадка е изградено ново спортно съоръжение. Положена е  изкуствена трева на участък с размери на игрище за футбол на малки врати и тенис на корт. За първи път в града са монтирани уреди за фитнес на открито. Поставени са и седалки за зрителите.