ОПРЕДЕЛЕН Е РЪЗМЕРЪТ НА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ В ОБЩИНА ЕЛХОВО

         Определен е размерът на местните данъци в Община Елхово. Размерът на преобладаващата част от предвидените данъците е определеният минимум от Закона за местните данъци и такси. Предвидените увеличения не засягат преобладаващата част от населението.

             Определен е размерът на местните данъци в Община Елхово. Размерът на преобладаващата част от предвидените данъците е определеният минимум от Закона за местните данъци и такси. Предвидените увеличения не засягат преобладаващата част от населението.

            Наредба 14 на ОбС Елхово регламентира местните данъци и техните размери.  С приемането на този документ Общински съвет Елхово за първи път упражни предоставеното си право да определи размера на местните данъци. Освен спазване на условията, реда и границите, установени със Закона за местните данъци и такси за определяне размера на местните данъци, основни принципи в Наредбата още са  постигане на по-голяма справедливост при определянето им, създаване на условия за повишаване събираемостта на данъчните вземания, съответствие с провежданата общинска финансова и социална политика  и интереси на местната общност.

            Наредба 14 определя размер на данъка върху недвижимите имоти в размер на 1,7 на хиляда върху данъчната оценка, което е с 0,2 повече от миналата година. Когато обаче имотът е основно жилище данъкът, който се дължи е 50 % от размера на данъка, докато през миналата година е бил 75 % от дължимия данък.

            С 0,5 % повече или данък в размер на 2,5% се дължи при възмездно придобиване на имущество. Данъкът се определя върху данъчната оценка за недвижимите имоти и застрахователна стойност за МПС.

Непроменен остава данъкът върху превозните средства. За леките автомобили той се определя както и до сега съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство. Данъкът за автобуси се определя в зависимост от местата в граници от 50 до 100лв.

За първа година патентният данък се заплаща в общините. С Наредба 14 се въвеждат четири зони, според които се определя и данъка. Елхово се определя като ²-ва зона, селата Бояново, Гранитово, Лесово, Изгрев и Малък манастир са ²²-ра зона. В ²²²-та зона попадат селата Пчела, Кирилово, Маломирово, Раздел, Мелница и Жребино и ²V зона са селата с най-малък брой жители Борисово, Вълча поляна, Добрич, Голям Дервент, Лалково, Чернозем, Малко Кирилово, Славейково и Стройно.  През 2007 година категоризацията на населените места е според единния класификатор на населените места, според който Елхово попада в ²²² категория, Бояново в V, а всички останали V², V²² и V²²² категория. По-голям размер на данъка е определен за дейността на едноличните търговци в града. Данъкът за собствениците на заведения за бързо обслужване се определя за място за консумация. Категория 1-2 звезди ще заплащат по 4 вместо по 2 лв., а за категория 3 звезди 8 вместо 6 лв. В същия порядък се променя патентният данък и за питейните заведения. Малките квартални магазини до 100 кв.м. нетна площ през тази година ще заплащат по 8 лв. За 1 кв.м. нетна търговска площ.

Остават минималните размери на налозите за лицата, които заплащат патент за  личен труд. Това са всички обущари, часовникари, фризьори, фотографи, ключари и др. Някои от услугите ще се ползват с намаление – машинописни  и копирни  услуги, стъкларски,     отдаване на видео касети под наем, ремонт на компютри и др.

До 30.04. е срокът за подаване на декларация от лицата, които се облагат с патентен данък. Предполага се, че заплащането му ще бъде възможно от втората половина на м. март. До тогава, в срок до 29.02.2008г. Министърът на финансите трябва да одобри образеца на патентната декларация.  Служителите от отдел “Местни данъци и такси” ще се снабдят с необходимите количества от документа от НАП.

След 31.03. ще се заплащат дължимите данъци за 2008г., за които данъчно задължените лица ще получат съобщение за размера на дължимите данък недвижими имоти и такса битови отпадъци. Първа и втора вноска за данък върху недвижимите имоти и съответно първа вноска за данък върху превозните средства се внася от 31.03. до 30.06. На предплатилите в посочения срок се прави 5% отстъпка. Срокът за трета вноска на данък върху недвижимите имоти е до 30.09.2008г., на четвърта до 30.11.2008г.Срокът за втора вноска на данък върху превозните средства е до 30.09.2008г.