ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЛАНА ЗА ПРИХОДИ ОТ ДАНЪЦИ И ТАКСИ ОТЧИТАТ В ЕЛХОВО

        В отдел “Местни данъци и такси” в община Елхово за деветте месеца на годината са постъпили 807 х.лв. Събраните суми представляват 87% от предвидените за годината. 112 х. лв. от  тях са събрани по задължения за минали години.

            В отдел “Местни данъци и такси” в община Елхово за деветте месеца на годината са постъпили 807 х.лв. Събраните суми представляват 87% от предвидените за годината. 112 х. лв. от  тях са събрани по задължения за минали години.

От данък върху недвижимите имоти са  събрани вноски са в размер на 109 х. лв., което представлява  87 % от плана. Събраните приходи са с 10 х. лв. повече спрямо същия период на 2009 г. В отдела са приети 1884 декларации за имоти, собственост на физически и юридически лица.

За такса битови отпадъци през посочения период са събрани 411 хил.лв., от които от минали години –  49 хил. лв. Планът е изпълнен на 90%. Събраната сума е с 11 х. лв. повече спрямо 2009 г.

Приетите патентни декларации за отчетния период са 327 бр. Събраната сума по тях  е 35 х. лв.  при план за 2010 г. – 45 х. лв. Изпълнението на плана е 77 %.

Има фирми със задължения по ЗМДТ, които поради затруднено финансово положение не са платили дължимите трети вноски към 30.09. Сред тях има и такива, които имат задължения за минали години. Спрямо неплатилите данъчно задължени лица са предприети мерки за доброволно и принудително събиране. През третото тримесечие са изпратени 67 бр. покани за доброволно изпълнение.

            939 бр. са приетите и обработени декларации за превозни средства. Събраните приходи са в размер на 154 хил.лв., от които 38 хил.лв. са задължения от минали години. Изпълнението на плана е 86 %. Събраните приходи са с 10 000лв. повече спрямо същия период на 2009 г.  

В резултат на по-малкия брой сделки с движимо и недвижимо имущество на територията на общината има спад на приходите  за данък при възмездно придобиване на имущества. Изпълнението на плана е в размер на 74 %.

            Събраните суми за административни услуги са на стойност 11 хил. лв.Изготвени са 1232 бр. удостоверения за данъчна оценка на недвижими имоти и земеделски земи.

            Издадени са 206 актове за установяване на административни нарушения и съответно толкова наказателни постановления. Продължава практиката по прилагане на законовите възможности за принудително изпълнение на общинските вземания.

            Във връзка с необходимостта от предеклариране на нежилищните недвижими имоти от фирми в отдела са обработени 1584 декларации, което е 3 пъти повече спрямо същия период на  2009г. Повече са и приетите декларации за деклариране на придобити нежилищви имоти  от предприятията.