РАЗШИРЯВАТ СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ЕЛХОВО

       Кметът на община Елхово г-н Петър Киров  подписа договор за нов социален проект. С изграждането на  Център за настаняване от семеен тип за деца се разширява кръга на предоставяните социалните услуги на населението.

Кметът на община Елхово г-н Петър Киров  подписа договор за нов социален проект. С изграждането на  Център за настаняване от семеен тип за деца се разширява кръга на предоставяните социалните услуги на населението. В община Елхово работят Домашен социален патронаж, Защитено жилище, Дом за стари хора, Център за социална рехабилитация и интеграция, предоставят се и услутиге “домашен помощник” и “социален асистент”.

Проектът  «Къща като вкъщи» е на стойност 148 000 лв. и се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007- 2013 г. Центърът ще бъде изграден за 8 деца на възраст между 7 и 12 години, отглеждани в домове за деца лишени от родителски грижи. Ще бъдат разкрити и нови работни места за обслужване на социалното заведение. Проектът е с продължителност 14 месеца.

Предвидено е Центърът да бъде разположен на втория етаж на сградата на бившето гръдно отделение на ул. “Чаталджа” 6. На първия етаж в сградата вече втора година работи Центърът за социална рехабилитация и интеграция “Света Марина”. За преустройството на етажа в сборния бюджет на община Елхово са предвидени близо 50 хил. лв. Ремонтните дейности включват монтаж на PVC прозорци и врати, облицовка с фаянс, настилка от теракот и гранитогрес, настилка от ламиниран паркет, вътрешно измазване и др.

Центърът за настаняване от семеен тип се създава за деца, отглеждани в домове за деца, лишени от родителски грижи за да получат по-добри условия за живот и развитие. Наред с работата по ежедневните, социални, здравни и образователни потребности, ще се търсят възможности за засилване на връзката със семейството,  настаняване при близки и роднини, приемна грижа.Основният фокус на услугите ще бъде формиране на умения за интеграция в обществото, развитие на социални умения, по-добра образователна подготовка като предпоставка за успешно професионално ориентиране.

Дейностите по проекта предвиждат доставка на оборудване, организационно консултиране за създаване на Центъра, повишаване на професионалните компетенции на персонала – обучение, консултиране, супервизия, предоставяне на услуги за деца от целевата група, информационна кампания за популяризиране на проекта.