НАГРАДА „ЗЛАТНАТА МАСКА“ ЗА КУКЕРИТЕ ОТ с.БОЯНОВО

           Народният обичай Кукери в с. Бояново съществува от основаването му до наши дни.

        

             Народният обичай Кукери в с. Бояново съществува от основаването му до наши дни. Със своята емоционалност и самобитност той предизвиква голям интерес, както сред жителите на селото ни , така и на много фестивали на маскарадните игри в страната и чужбина.

„ Кукеров ден „ се провежда в неделята преди „Велики заговезни“.

Организирани от читалищното ръководство кукерите играят за „Берекет“ за здраве на добитъка и стопаните на къщата и със звъненето на хлопките прогонват злото. След обяд, надвечер се събират на площада и извършват кукерски обреди- орат, засяват и жънат. Като по време на жътва кукерската булка ражда подпомогната от бабата.

Накрая се събират, ралото и хомота и хаджията/ водача/ се качват на тях и произнася пожелания за берекет и плодородна година. С изиграване на кукерското хоро завършва празника на площада.

Кукерската група е член на международната организация за народно творчество.

Носител на златни медали от I и IV международни събори в гр. Копривщица през 1965 и 1981 година.

Основател на I -ви черноморски фестивал на кукерите „Златни пясъци“ – 1996 год.

През 2008 и 2010 година е носител на „Голямата награда“ на община Ямбол на маскарадния фестивал „ Кукерландия“ гр. Ямбол.

Редовен участник и носител е на златни медали и големи награди от Международен фестивал на кукери и сурвакари в гр. Перник . Първия златен медал е спечелен през 1964год.

На проведения 20 юбилеен Международен фестивал на маскарадните игри в Перник „ Сурва 2011″ кукерите от с. Бояново, община Елхово завоюваха Голямата награда „ Златната маска“.

Кукерската група със своя обичай, красивите носии и гугли спечелиха сърцата на множеството зрители и участници от България и чужбина. По покана на кметство Хераклион- столицата на Крит Гърция, групата ще вземе участие на фестивала в Гр. Хераклион   от 25 до 27 февруари 2011 година.