Специализирано обучение на екипа в Център за настаняване от семеен тип град Елхово

Днес в залата на Община Елхово на ул. “Калоян” 13 се проведе специализирано обучение на екипа от служители на Център за настаняване от семеен тип град Елхово

Днес в залата на Община Елхово на ул. “Калоян” 13 се проведе специализирано обучение на екипа от служители на Център за настаняване от семеен тип град Елхово по проект “Къща като вкъщи”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд по схема за безвъзмездна финансова помощ „Социални услуги за социално включване”.

Обучението бе открито от г-жа Мария Никова – ръководител на проекта, която представи обучителя г-жа Деница Кирова-Петрова член на партньорската организация по проекта “Соник старт” ООД.

В първата част на обучението се въведе понятиято „екип” и се определиха видовете екипи. На вниманието на служителите бяха предоставени принципите, които трябва да се спазват при воденето на екипни срещи, а именно неутралност, позитивно отношение, гъвкавост и откритост. Разгледани бяха качествата на водещия на екипните срещи. Направена бе съпоставка на действията на ефективен и неефективен екип. На финала на темата бе разгледан регламента за организиране на екипните срещи.

Обучението продължи с разяснение относно изготвянето на индивидуална оценка на потребностите, индивидуален план за предоставяне на услугата, формиране на социални умения при децата за водене на самостоятелен живот и работа по казус.

Разгледани бяха основните сфери на консултирането в социалната работа и неговите принципи. Дискутирани бяха трите етапа на консултирането и възможноста на допускане на грешки в хода на процеса.

Последната презентация представи на участниците в обучението класификация по Ериксън за петте етапа в детско-юношеското развитие, които бяха подробно разгледани.

Специализираното обучение завърши с обобщаване на материала от деня и получаване на обратна връзка от екипа.