Проведе се среща с членовете на Регионалния екип по деинституционализация по проекта “Детство за всички”

На 30 март 2011г. в Ямбол се проведе среща с членовете на Регионалния екип по деинституционализация, в който участва и представител на община Елхово. Екипът е създаден във връзка с работата по проект Детство за всички”.

На 30 март 2011г. в Ямбол се проведе среща с членовете на Регионалния екип по деинституционализация, в който участва и представител на община Елхово. Екипът е създаден във връзка с работата по проект Детство за всички”.

            Проектът „Детство за всички” има за цел да се планират и приложат конкретни и ефективни мерки за реална деинституционализация на децата с увреждания, настанени в специализирани институции за деца.

            Екипът беше запознат с целите на проекта Детство за всички, който се изпълнява от Държавната агенция за закрила на детето в партньорство с Агенцията за социално подпомагане и Министерството на здравеопазването. Проектът е изготвен и се реализира като част от националната стратегия Визия за деинституционализацията на децата в Република България”.

            Основните дейности по проекта включват работа с децата и младежите с увреждания, настанени в специализирани институции за деца, както и с персонала, ангажиран в работата с тях.

            Регионалният екип по деинституционализация включва следните участници: директор на Регионалната дирекция Социално подпомагане гр. Ямбол; директор на Регионална здравна инспекция, директор на Регионалния инспекторат по образование, местен координатор на проекта и ръководител служба Социални дейности Мариана Милева, представител на община Елхово.

            Членовете на екипа бяха запознати с предстоящите дейности:

         да инициират актуализиране на областните стратегии и общинските планове за развитие в частта им, касаеща услугите за деца;

         да съдействат и подпомагат методически общинските власти при създаването и развитието на нови социални услуги, в съответствие със специфичната местна ситуация и в съответствие с картата на услугите;

         чрез своите професионални компетенции да допринесат за интегриране на децата в новата среда и достъпа им до необходимите им здравни и образователни услуги.

Проведоха се разисквания по картата на услугите, относно предстоящото изграждане на Центрове за настаняване от семен тип и Защитени жилища на територията на община Ямбол и община Елхово.

В момента работата на екипа е на етап Дейност 3, която включва  идентифициране на подходящи форми на социални услуги и общините, в които да бъдат създадени за всяко едно от децата, настанени в институциите, включително и преглед на съществуващите социални услуги в съответната територия.

            Предстой още много работа, като следващата стъпка е извършване на дейности по реинтеграция основани на резултатите от прегледа и анализа на съществуващите оценки за всяко дете от институциите, включително и подготовка за извеждане на децата от институции. Подготовката на всяко дете за преместване в новите форми на грижи е от ключово значение за неговата адаптация, понижаване на травматичните преживявания от раздялата и страхове от промяната. Тази дейност започва непосредствено след като са определени децата по групи за новите услуги. Най-интензивно в тази посока ще се работи с всяко дете три месеца преди извеждането му от институциите.

            Следващото заседание на Регионалния екип по деинституционализация ще бъде през месец април 2011г.