КМЕТЪТ НА ЕЛХОВО ПРЕДСТАВИ ПРОГРАМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ ПРЕЗ МАНДАТА

           Кметът на община Елхово г-н Петър Киров представи пред Общинския съвет програмата си за управление през мандата. Представянето е изискване на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

            Кметът на община Елхово г-н Петър Киров представи пред Общинския съвет програмата си за управление през мандата. Представянето е изискване на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

            От този мандат кметовете имат ново задължение, регламентирано в чл. 44, ал. 5 от ЗМСМА. В тримесечен срок от полагане на клетвата, кметовете представят пред общинските съветници Програма за управление през мандата, която съдържа основните цели, приоритети, дейности, сроковете за изпълнение и очакваните резултати.

Подобряване качеството на живот и създаване на условия за     устойчиво социално-икономическо развитие на Община Елхово е стратегическа цел, която трябва да бъде постигната с реализация на програмата. Определени са дванадесет приоритетни области за действие.

Като първи приоритет,кметът е посочил подкрепа на бизнеса и селскостопанските производители за развитие на икономиката на общината. Според дейностите той ще се постигне чрез създаване на благоприятна бизнес-среда. В подкрепа на бизнеса общината ще рекламира на възможностите за инвестиране в общината, а услугите, свързани с бизнеса ще се извършват в съкратени срокове. Създаване на актуална информационна банка за възможностите за финасиране на бизнеса и селскостопанското производство е друга от дейностите, с които трябва да се постигне първият приоритет. Сред тях са предвидени и подобряване състоянието на водоемите и подпомагане на селския, културен, ловен и еко-туризъм и приемане на програма за управление на горския фонд и привличане на средства за залесяване.

            Вторият приоритет е развитие на региона и трансграничното сътрудничество, а част от дейностите, с които ще се постигне той са създаване на Център за трансгранично сътрудничество и създаване на Еврорегион “Странджа”.

            С повишаване качеството на административното обслужване, увеличаване броя на услугите и намаляване срока за тяхното изпълнение, с усъвършенстване системата за управление на общинската собственост и с проучване на общественото мнение по важни за обществото проблеми ще се постигне и оптимизиране работата на общинската администрация и подкрепа за развитие на гражданското общество, което е и третият приоритет в управленската програма.

            Като четвърти приоритет в програмата е посочено осигуряване на спокойствието и сигурността на гражданите, а то ще се постигне със засилване присъствието на полицията в селата на общината. Предвижда се и общината да разработи общински програми за опазване децата на пътя и предпазване на децата от насилие и престъпни посегателства.

            Изграждане на нова и подобряване на съществуващата инфраструктура е петият приоритет в управленската програма. За реализацията му са предвидени подмяна на водопроводната мрежа, изграждане на водопойни чешми в селата, изграждане и рехабилитация на пътната и уличната мрежа, поддържане на ефективно и икономично осветление в града и селата, мерки за енергийна ефективност за общинските сгради и оптимизиране на транспортната схема и повишаване на ефективността на обществения транспорт.

            Сериозен дял от управленската програма заема опазването на околната  среда, като в този приоритет  са предвидени и най-много като брой дейности. Планира се да се разшири и подобри канализационната  мрежа в града и в селата, проектиране и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води, доизграждане на ДТБО в с. Добрич, поетапно преминаване на селата от общината към организирано сметосъбиране и сметоизвозване. Част от дейностите по този приоритет са и укрепване на бреговете и почистване на коритото на р. Тунджа, озеленяване и поддържане на зелените площи в града и селата, усъвършенстване на системата за контрол върху качеството на водата и информиране на населението.

            Сред другите приоритети в програмата са подпомагане дейността по здравеопазване в общината, социалните дейности, образованието, спорт и туризъм, младежки дейности и култура, като към всеки от тях  са посочени и конкретни дейности, с които те ще бъдат постигнати.

            В програмата на кмета на Елхово изрично е посочено , че конкретните мероприятия, свързани с целите, приоритетите и дейностите ще бъдат заложени за всяка отделна година от мандата, в зависимост от възможностите на бюджета и спечелените програми чрез други източници на финансиране.