Работна среща по проект „Подай ръка на човек в беда”

На 20.04.2011 година се проведе супервизия на домашните помощници по проект „Подай ръка на човек в беда”, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, по схема за безвъзмездна финансова помощ „Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора – дейности „Социален асистент” и „Домашен помощник”- фаза 3.

Основната цел на супервизията е подобряване на работната ситуация, която включва: подобряване организацията на работа, подобряване работната атмосфера, развиване способността за съвместна работа. Обсъдени бяха проблеми и ситуации свързани с общуването на домашните помощници с потребителите на социалната услуга и техните роднини.

Супервизията предлага на домашните помощници място за превилигировано слушане. По време на срещите те имат възможност да говорят, да бъдат изслушвани, да разсъждават върху определени ситуации в обстановка на конфиденциалност. Става дума за преживяна проблематика или ситуация, или възникнал въпрос по време на работа. Супервизията се провежда от експерт –„супервизия”. Последният насочва разговорите към наболелите теми, изслушва домашните помощници, дава им възможност за анализ на ситуацията, изявяване на техните емоции, вътрешни притеснения и опасения.

Домашните помощници, независимо от това дали са близки на потребителите или не, са категорични, че срещите с експерт –„супервизия”, разговорите със колеги, попаднали в подобни на техните ситуации, възможността за споделяне са полезни за тяхната работа. Дейността започна през месец март и ще продължи 11 месеца.