УЧЕНИЧЕСКИ ЕКО КЛУБ РАЗВИВА АКТИВНА ДЕЙНОСТ

         Мултимедийни презентации на тема “Екология и опазване на околната среда” представиха ученици от Еко клуб при Г”Св. Климент Охридски” в Елхово. Мероприятието е поредната дейност на клуба по проект “Еко клуб озеленява училище” и е посветено на международната година на планетата Земя.

            Мултимедийни презентации на тема “Екология и опазване на околната среда” представиха ученици от Еко клуб при Г”Св. Климент Охридски” в Елхово. Мероприятието е поредната дейност на клуба по проект “Еко клуб озеленява училище” и е посветено на международната година на планетата Земя.

            Презентациите са на ученици, членове на сформирания през изминалата година еко клуб. Дванадесетте презентации, разработени от учениците от 10 класове, представиха глобалните екологични проблеми на замърсяването и опазването на околната среда. В същото време те още веднъж доказаха компютърните умения  на учениците и предимствата на работата в екип. Парниковият ефект, озоновата дупка и киселинните дъждове, замърсяване и опазване на педосферата, опазване на горите, намаляване на биоразнообразието на земята са само част от темите, които вълнуват младите природолюбители. Защитените територии, национални и природни паркове, резервати и защитени местности бяха представени чрез пандите, Ропотамо, Сребърна, Горна и Долна топчия, защитени местности в Сакар планина. “Човек не трябва да забравя, че е част от природата и е длъжен да следва законите й”- категорични са учениците.

            Ученическият еко клуб е създаден в началото на учебната 2006/2007г. По идея на учениците и с подкрепата на учителите и ръководството на Г”Св.Кл.Охридски” е разработен проект “Еко клуб озеленява училище”. Проектът е одобрен по Националната програма ” Училището – територия на учениците”, модул ” Развитие на извънкласната и извънучилищната дейност” и  предлага  алтернатива за разтоварване от  умствената работа и за осмисляне на свободното време. Трудовата дейност, която ще извършват младите еколози на открито, ще съдейства за укрепване на здравето и физическото им развитие, ще ги отклонява от тютюнопушенето и консумацията на алкохол. Озеленяването и естетизирането на интериора и превръщането на зелената част от двора на училището в добре поддържан парк-градина ще се отрази положително и на всички останали ученици от училището. Теоретичните и практически дейности, свързани с екологията ще приобщат младежите към идеята за един от глобалните проблеми на съвременния човек-замърсяването на околната среда, счита още екипът на проекта.

            Партньори на учениците са Държавно лесничейство-град Елхово, Туристическо дружество “Родни простори” и Кабелна телевизия “Странджа”.

            По-голямата част от дейностите вече са реализирани. Проведени са две срещи. “Защитени птици в Южна България” е беседата на орнитолог от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски“ – член на Българско дружество за защита на птиците ,  а “Защитени влечуги в Сакар планина”  – на представител на “Зелени Балкани”. Проведена е еко акция за почистване на чешмата в Елховските лозя, чиято вода много хора използват за пиене. Държавно лесничейство предоставя млади фиданки за засаждане. Специалистите помагат и със съвети за отглеждане, разбира се и при засаждането.  Паркът се обогатява с 83 дърветата, от различни видове – дугласка ела, черен бор, липа, бяла бреза, акация и др. Поставени са кошчета за отпадъци и скамейки. Най-атрактивен е оформеният “зелен” кът в коридора на втория етаж на учебната сграда с цветя и фонтан с бликаща вода.

            Младите еколози подготвят състезание по Екология и опазване на околната среда и дискусия в студиото на Кабелна телевизия Странджа” за разделното събиране на отпадъците.

            Екипът на проекта – учителите Генка Николова, Маринка Стоева и Петя Вълчанова и учениците – Любомира Илчева, Стоян Узунов и Илияна Стоянова не само са удовлетворени от свършеното до този момент, но и са щастливи, че се увеличава подкрепата на активните им симпатизанти. Генка Николова, Маринка Стоева и Петя Вълчанова и трима ученици – Любомира Илчева, Стоян Узунов и Илияна Стоянова.