Осем деца бяха настанени по проект “Къща като вкъщи”

        Днес осем деца бяха настанени в своя нов дом в град Елхово. Досега децата бяха настанени в дом за деца лишени от родителски грижи „Александър Г. Коджакафалията” град Бургас.

        Днес осем деца бяха настанени в своя нов дом в град Елхово. Досега децата бяха настанени в дом за деца лишени от родителски грижи „Александър Г. Коджакафалията” град Бургас. Дейностите са по проект “Къща като вкъщи”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд по схема за безвъзмездна финансова помощ „Социални услуги за социално включване. Дейностите по този проект са предвидени до края на месец февруари 2012 година, като след това при успешна реализация, проекта ще бъде делегиран от държавата, както е и в момента намираща се на първи етаж в същата сграда ЦСРИ”Света Марина” .

Настанените деца са на възраст от 8 до 13 години, като 5 от тях са момчета и 3 момичета. Основният фокус на проекта е формиране на умения за интеграция в обществото, развитие на социални умения, по-добра образователна подготовка като предпоставка за успешно професионално ориентиране. За целта от следващата учебна година децата ще бъдат записани в обществени училища с цел по-добра интеграция.

На събитието присъстваха и зам. кмет на община Елхово Живка Кафеджиева, Мария Никова – н-к отдел „Евроинтеграция и хуманитарни дейности” в община Елхово и ръководител на проекта “Къща като вкъщи” и Христо Делигрозев, които е ръководител на ЦНСТ както и служители по проекта.

По стара българска традиция децата бяха посрещнати с вкусна пита. Г-н Христо Делигрозев приветства децата с добре дошли, като не забрави да напомни на тях, че това е техния нов дом, в които ще живеят, учат, играят, но че и трябва да се грижат и да пазят своето ново жилище в добрия вид, в които се намира то в момента.

За всяко едно от настанените деца по проекта ще бъде съобразено неговите лични потребности, като ще се изготви индивидуален план за работа с всяко дете ползвател на услугата. Ще има и групова и индивидуална работа с децата от целевата група за изпълнение плана на работа по отношение на ежедневните, здравните и образователни потребности.