Месец на българският спорт в Елхово

По повод 17 май Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта община Елхово организира през целия месец май спортни мероприятия.

По повод 17 май Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта община Елхово организира през целия месец май спортни мероприятия.

В тази връзка бяха проведени масови спортни прояви състезания и турнири, благодарение обединените усилия на Община Елхово, „Общински футболен клуб- Елхово” и училищата на територията на общината. В тези прояви се включват настоящи спортисти, учители и спортни деятели.

Спорните прояви започнаха с турнир по бадминтон за 5 и 7 клас, които се проведе на обновената спортна площадка в двора на ПГ”Стефан Караджа” и Г ”Св.Климент Охридски”. Участие взеха около 20 ученика от основните училища в града. На първо място се класираха двойката Михаела Райкова и Стоян Иванов от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, на второ място се класираха Карина Мартинова и Ивета Николова от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, а на трето място се класираха Николай Василев и Красимир Караиванов от ОУ „Св. Паисий Хилендарски”. На учениците класирали се на призовете места в турнира, бяха връчени предметни награди и грамоти, осигурени от кметът на община Елхово, г-н Петър Киров.

Организираният турнир по тенис на корт се проведе на спортната площадка на ПГ”Стефан Караджа” и Г”Св.Климент Охридски” Елхово. След оспорвана надпревара бъха излъчени победителите – на първо място Стойко Атанасов Пехливанов, на второ място Евгени Добромиров Генов, на трето място Божидар Николаев Димитров и на четвърто място Георги Атанасов Драгнев, възпитаници на Гимназия „Св. Климент Охридски” Елхово. Отличилите се спортисти получиха грамоти и ракети за тенис на корт, връчени им от г-жа Кафеджиева, ресорен кмет по спорта на община Елхово.

За най-малките участници ръководството на общината организира спортно развлекателни игри. Учениците от трети клас на ОУ „Паисий Хилендарски” изиграха няколко щафетни игри, след което приключиха заниманията с популярната за децата игра „народна топка”. В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” учениците от третите класове се включиха в спортните мероприятия с дърпане на въже, събиране на топки, стрелба в цел, щафетни игри и скачане на въже. Участниците получиха предметни награди, които да стимулират спортните изяви на децата.

В разнообразната програма по повод Месеца на българския спорт бе организиран велопоход. В него се включиха ученици от двете основни училища в град Елхово ОУ „Паисий Хилендарски” и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”. Сборен пункт на велопедистите бе сградата на община Елхово, които се отправиха към хижа „Стария мост”. Организаторите от община Елхово бяха осигурили напитки и закуски, които участниците получиха при пристигането на крайната дестинация на велопохода.

Турнир по тенис на маса се проведе във физкултурния салон на гимназия “Св. Климент Охридски”. В него взеха участие осемнадесет ученика. Чрез жребий бяха определени срещите между отделните участници. На края се оформи и крайното класиране Атанас Стоянов Иванов – първо място; Костадин Иванов Рашев – второ място; Евгени Добромиров Генов – трето място. Участниците получиха грамоти и предметни награди.

В турнирът по футбол взеха участие отбори от 3-те, 4-те, 5-те, 6-те, 7-те, 8-те и 9-те класове от ОУ „ Св. Св. Кирил и Методи” – Елхово, ОУ „Св. Паисий Хилендарски” – Елхово, Г „Св. Климент Охридски” – Елхово и ПГ „Ст. Караджа” – Елхово. Турнирът започна със срещи между най-малките участници от трети и четвърти клас. На призовите места се класираха учениците от 3-ти клас на ОУ „Паисий Хилендарски” и 4-ти клас на ОУ „ Св.Св. Кирил и Методий”, като те бяха отличени с грамоти и футболни топки. Раздадени бяха и няколко индивидуални награди на състезателите в надпреварите.

            При срещите между 5-тите класове отбор победител е отборът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, грамоти за най-полезен състезател петокласник получи Йоан Атанасчев от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, за най-активен състезател петокласник бе отличен Симеон Милков от ОУ „Св. Паисий Хилендарски”.

            При 6-тите класове се наложи отборът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, грамоти за най-полезен състезател шестокласник получи Николай Костадинов от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, за най-активен състезател шестокласник бе отличен Георги  Петров от ОУ „Св. Паисий Хилендарски”.

            При седмокласниците тимът на ОУ „Св. Паисий Хилендарски” е отбор победител, за най-атрактивен състезател е избрана Даяна Георгиева от ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, за най-активен състезател Желязко Стоянов от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

През месец май, Община Елхово организира дни на отворени врати за ползване на спортната площадка на ПГ”Стефан Караджа” и Г”Св.Климент Охридски”,свободен достъп ще имат всички граждани всеки ден от 14.00ч. до 19.00ч.

Целта на кампанията е да се покаже спорта като алтернатива на зависимости, дискотеки, компютърни игри, както и на насилието. Групите, към които е насочена кампанията, са деца и тийнейджъри.

Наградният фонд се осигурява от кмета на Община Елхово.