ПОСТАВИХА НАЧАЛОТО НА ПРОЕКТ „ЗАЕДНО ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА ТРАНСГРАНИЧНИЯ РЕГИОН“

           На пресконференция в Елхово дадоха официален старт на проект за трансгранично сътрудничество. Проект ”Заедно за устойчиво развитие на трансграничния регион” BG 2005/017-453.02.01.01-02 на община Елхово се осъществява с финансовата подкрепа на ЕС, Програма ФАР в партньорство с община Едирне.

            На пресконференция в Елхово дадоха официален старт на проект за трансгранично сътрудничество. Проект ”Заедно за устойчиво развитие на трансграничния регион” BG 2005/017-453.02.01.01-02 на община Елхово се осъществява с финансовата подкрепа на ЕС, Програма ФАР в партньорство с община Едирне.

            В пресконференцията взе участие делегация от Р Турция с ръководител Айхан Гюр – зам. кмет на община Одирне. В състава на делегацията са включени специалисти от отдел “Евроинтеграция и международни отношения”. Асоциирани партньори от турска страна са общините Къркларели, Лалапаша, Демиркьой и Игнеада.

            Асоциирани партньори от българска страна са общините Болярово, Средец и Тополовград. В дейностите по проекта ще се включат и общините Ямбол и  Тунджа. На пресконференцията присъства г-н Христо Христов – кмет на община Болярово, г-жа Петя Шиварова – зам. кмет на община Средец, г-н Андон Кръстев – секретар на община Тунджа. Срещата уважи и г-н Александър Братанов – зам. обл. управител и г-н Петър Алексиев – началник отдел “Икономическо развитие” в областна администрация. В работата на пресконференицята взеха участие още председателят на ОбС Елхово Стоян Овчаров, общински съветници, представители на бизнеса и неправителствени организации.

Г-н Петър Киров – кмет на община Елхово и домакин на пресконференцията приветства участниците в срещата. Сътрудничеството между крайграничните общини в Р България и Р Турция датира от близкото минало. Официален протокол за  приятелство и сътрудничество между община Елхово и Лалапаша е подписан през 1999г. От тогава и до сега сътрудничеството се осъществява основно чрез обмен на групи по официални празници. Община Елхово е спечелила два проекта по Програма ФАР, ТГС България – Турция. Днес поставяме началото на единия от тях, каза кметът. Като пожела спорна работа на екипа, той изрази убедеността си, че проектът “Заедно за устойчиво развитие на трансграничния регион”, ще  допринесе за опознаване на администрациите в общините, ще открои общи проблеми и ще начертае възможности за разрешаването им.

Катя Димитрова – ръководител на проекта представи дейностите пред аудиторията с мултимедийна презентация. Проектът, на стойност 46 хил. евро, ще се реализира до 10.Х.2008г. Основната цел е да се изгради институционален капацитет на трансгранично сътрудничество, да се повиши административния капацитет на местни власти, бизнес и представители на демократично общество за подготовка и управление на проекти, съмвестно да се идентифицират потребностите, планират общи цели, приоритети, мерки и идейни проекти за участие в бъдещи програми.

Част от дейностите са провеждане на срещи в Елхово и Едирне, изготвяне на Стратегия за развитие на трансграничния регион и план за действие, изработване на website на проекта.

Г-жа Ебру Еролу, координатор на проекта от турска страна, поздрави присъстващите и изрази увереността си, че проекта ще допринесе за развитие на сътрудничеството между граничните райони.

Кметът на община Болярово г-н Христов, сподели с присъстващите, че община Болярово си сътрудничи успешно с община Кофчаз и изрази удовлетвореността си, че проекта ще даде възможност за развитие на отношенията и определяне на общите проблеми за двата района.

Гостите от Р Турция поздрави и г-н Братанов, който изрази подкрепата на областна управа към заложените дейности за укрепване на административния капацитет.