Приюта за бездомни кучета стартира успешно

            Работата на Общинският „Приют за бездомни кучета” стартира с пребиране на бездомните кучета от централната градска част, като до момента в приюта има девет кучета.

           Работата на Общинският „Приют за бездомни кучета” стартира с пребиране на бездомните кучета от централната градска част, като до момента в приюта има девет кучета.

            Бездомните животни се хващат от екипа и се транспортират до приюта, където се преглеждат от ветеринарен лекар, поставя им се ушна марка, кастрират се, обезпаразитяват се и им се поставя ваксина против бяс. По време на престоя за кучетата се полагат грижи от специален екип: хранене, почистване, миене на клетките и др. дейности. Във всеки един ден от годината, включително в почивни и в празнични дни, в обекта има дежурен, който да се грижи за настанените животни. В приюта се води Дневник-Регистър, в които се вписват пълни данни за всяко уловено куче.

            Разходите по пълната издръжка на приюта, се осигуряват от бюджета на Общината и се разходват по реда на системата за финансово управление и контрол.

За приемане на поръчки, жалби, сигнали и др. е открит “зелен телефон” – 0478/ 81 265 и е заведен Дневник за сигнали.

Кучета, настанени в общинския приют могат да бъдат получени безвъзмездно от лица над 18-годишна възраст, които желаят да ги отглеждат като компаньони.

При одомашняване на куче, новият собственик ще получи ветеринарномедицински паспорт, а животното ще бъде обезпаразитено и кастрирано. Съгласно чл.175 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, кастрираните кучета са една от категориите, които са освободени от заплащане на „Такса за притежаване на куче“.

            До момента има едно осиновено куче и предстои да бъдат осиновени още две кучета.

В ОПБК – Елхово е осигурен достъп за граждани, медии и организации за защита на животните.

Общинският „Приют за бездомни кучета” официално стартира работа на 3 май 2011г.. Той е резултат от работата на Кмета на общината и общинската администрация по Програмата за намаляване на популацията и трайно решаване на проблема с безстопанствените кучета на територията на община Елхово.

На 26.04.2011 год. бе издадено удостоверението за регистрация на приюта от директора на ОДБХ гр.Ямбол, с коeто се удостоверява че община Елхово е спазила изискванията за този вид обекти според Наредба N 41 от 10.12.2008 г. Обекта, който се намира в района на градски парк, отдел ”Озеленяване” е с капацитет 24 бр. кучета, които се отглеждат в 8 бр. обособени клетки. Към общинският приют работят екоинспектор, специално обучен и завършил курс за хуманно отношение към животните към Тракийския университет в гр.Стара Загора и ветеринарен лекар, който е и ръководител на обекта.